Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tentaskadad jurist stämmer Lunds universitet

”Studenten skadades både fysiskt och psykiskt.” Det menar en antidiskrimineringsbyrå som stämmer Lunds universitet efter en lång tenta.

Det rör sig om en student med en funktionsnedsättning som, enligt Malmö mot diskriminering, borde ha fått en uppdelad tentamen.
Nio timmars tenta med värk och spänningstillstånd tog hårt på hennes hälsa, säger Johanna Ingemarsson, jurist vid Malmö mot diskriminering.
Hur skadades studenten?
– På samma sätt som alla skadats av att få sitta så länge. Jämfört med en person som inte har hennes funktionsnedsättning så skulle det motsvara att sitta och skriva en tenta i över ett dygn. Hon fick ofantligt ont och blev totalt utmattad. Hennes stresstålighet har skadats och hon har fått sömnsvårigheter, säger Johanna Ingemarsson.
Enligt Johanna Ingemarsson nekades studenten en uppdelad tentamen.
– Universitetet menar att det är ett beslut bara examinatorn kan fatta. De menar att de gjort anpassningar och att en anpassning var att hon skulle få längre tid, men det är ju en helt felaktig anpassning som är generell och inte funkar för henne.
Ansökan om stämning lämnades in under måndagen och ansvariga vid Lunds universitet har inte sett den.
– Vi har inte tagit del av stämningsansökan och när det sedan blir tal om domstolsprövning kommenterar jag inte pågående ärenden, säger Ulf Maunsbach, prefekt vid juridiska institutionen vid Lunds universitet.
Med det sagt vill han ändå tillägga att Universitetet gjort rätt.
– Vi är av en helt annan uppfattning än Malmö mot diskriminering. Vi anser att vi verkligen vidtagit alla åtgärder som varit möjliga för oss i det här fallet för att ge stöd. Studenten erbjöds att skriva tentan uppdelad vid två tillfällen. Det är lite svårt för oss att förstå varför det här skulle bli en tvist.
Enligt Ulf Maunsbach delades tentan aldrig upp eftersom Universitetet och studenten inte kunde komma överens om formerna för uppdelningen.
Den omtvistade tentan ägde rum i januari i fjor. Malmö mot diskriminering kräver 150 000 kronor i skadestånd för studenten.
Fakta

Malmö mot diskriminering

En ideell förening som arbetar mot diskriminering med rådgivning, utbildning och opinionsbildning.

Gå till toppen