Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

302 250 kronor i straffavgift för svartbygge i gamla Lund

Det kostar att riva och bygga nytt utan bygglov. Särskilt i gamla Lund. Drygt 300 000 kronor föreslås bli byggsanktionsavgiften för den fastighetsägare som rivit ett gammalt korsvikeshus och byggt nytt i gamla Lund.

Det olovligen byggda gårdshuset ligger vid Lunds äldsta gata, Stora Södergatan.Bild: Henrik Borg
En 200 år gammal, skyddsvärd, korsvirkeslänga i centrala Lund har rivits och ersatts av ett nytt hus i modern stil. Utan vare sig rivningstillstånd eller bygglov. Inte heller hade man meddelat länsstyrelsen trots att fastigheten ligger på en fornlämning, den gamla staden.
Lunds kommuns tjänstemän har nu kommit fram till att fastighetsägaren bör få extra höga böter då det rivna huset var särskilt skyddsvärt. För den olovliga rivningen föreslås därför 300 procent extra, i detta fall 139 500 kronor. Dessutom 162 750 kronor för nybyggnation utan bygglov. Sammanlagt 302 250 kronor.
Fastighetsägaren bestrider straffavgiften för rivning och menar att man inte hade för avsikt att riva utan bara renovera, men att ”byggnaden föll delvis ihop”. De yrkar även på lägre nybyggnadsavgift. Stadsbyggnadskontoret tillbakavisar och pekar på fastighetsägares skyldighet att ta reda på gällande regler. Beslut tas på byggnadsnämnden 22 augusti.
Innan rivning. ”En pusselbit i Lunds historia är utraderad” sa Lunds stadsantikvarie Henrik Borg när det uppdagades att det gamla huset olovligen rivits och forslats bort.Bild: Lunds kommun
Läs också Svartbygge i gamla staden upptäcktes av slump
Gå till toppen