Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Detta är helt rätt för mig"

Genom karriärbytet fick industridesignern Elin Kärrman tillbaka kontakten med naturen och kan fortsätta vara kreativ utan klimatångest. Nu satsar hon som lokal entreprenör - ibland på cykel.

Bild: LILL ERIKSSON
Min bild: "Min dotter framför en av de uråldriga köksträdgårdarna, en av de sista i bruk, i byn Anhui vid foten av Gula bergen (Huanshuan). Här bestämde jag mig för att byta karriär till trädgårdsdesigner när vi kom tillbaka till Sverige. Mitt första riktiga projekt blev en rabatt med torktåliga perenner på Lomma kyrkogård som finns att beskåda vid kyrkbyggnadens södra sida - varierad textur i bladformer, färger i pastell och silvergrått med formstarka och vintergröna idegransklot som baselement." "Min dotter framför en av de uråldriga köksträdgårdarna, en av de sista i bruk, i byn Anhui vid foten av Gula bergen (Huanshuan). Här bestämde jag mig för att byta karriär till trädgårdsdesigner när vi kom tillbaka till Sverige. Mitt första riktiga projekt blev en rabatt med torktåliga perenner på Lomma kyrkogård som finns att beskåda vid kyrkbyggnadens södra sida - varierad textur i bladformer, färger i pastell och silvergrått med formstarka och vintergröna idegransklot som baselement."Bild: Privat
Visst kan man skapa en vacker trädgård trots varmare klimat.Bild: LILL ERIKSSON
Elin Kärrman satsar på klimatsmart trädgårdsdesign.Bild: LILL ERIKSSON
Det är en varm augustimorgon och gräsmattan är lite brunbränd efter ännu en torr sommar, men den repar sig snabbt med efterlängtat regn. I övrigt är trädgården hemma hos Elin och hennes familj väl anpassad för klimatförändringar.
– Här experimenterar jag och har skapat en mycket torktålig rabatt med salvia, perovskia, lavendel och japansk krypmalört, som också drar många pollinerare. Nästan allt är frösått, sticklingar eller plantor som jag fått, varje planta har en historia, säger Elin som gärna byter med vänner.
En hållbar trädgård bör ha en kompost, regntunnor och viktigast: "rätt växt på rätt plats". Ett smart sätt att binda både näring, fukt och planethotande koldioxid i jorden är att täcka med växtdelar och gräsklipp.
Elin har precis klarat av sin första säsong som frilansande trädgårdsdesigner. Hon arbetar lokalt och i övriga Skåne, även med rådgivning och skötsel.
– Men vårt klimat förändras och jag vill skapa klimatanpassade trädgårdar, som kräver mindre vatten och konstgödsel. Visionen är en helt fossilfri trädgårdstjänst, där jag enbart använder hand- eller batteridrivna verktyg och cykel med kärra, om inte skåpbilen behövs.
Elin växte upp i en skogsbrukarfamilj i lappländska Vilhelmina, där hon har kvar sina föräldrar. Första odlingsminnet är vintern när hon var åtta år och lycklig skördade sin egen paprikaplanta i fönstret. Hon tog examen vid Designhögskolan vid Umeå universitet och arbetade från 2007 som industridesigner på Sony Ericsson i Lund, där även maken Henrik fick jobb som konstruktör efter att amors pilar träffat dem hårt på ett annat jobb i Värnamo. Familjen flyttade från Malmö till villa med stor inglasad "kuvös" i Lomma 2011 så de kunde cykelpendla till jobbet. Hon gjorde om trädgården från grunden.
– Det var då min passion vaknade till liv, jag drömde om att få jobba med det professionellt. Naturen och odling har alltid varit en viktig del av mitt liv, i min familj åt vi det vi själva jagat och odlat. Vi arbetade med händerna, utomhus nära naturen.
Men Henrik fick jobb i Shanghai. Båda hade rest flitigt i tjänsten i Asien och de gillade kulturen och människorna från hela världen. Familjen bodde där i två år medan huset i Lomma hyrdes ut. Hemkomsten 2017 blev en nystart.
– Den rena luften var fantastisk och vi kunde dricka kranvattnet! Det måste vi vara rädda om. Jag beslutade mig för att ta steget och förverkliga min dröm och slutade på Sony. Det var ett stort steg, med skräckblandad förtjusning, men alla stöttade mig. Jag började en trädgårdsutbildning på Hvilan i Åkarp.
Tack vare praktiken samarbetar hon nu med lokala trädgårdsföretagare, bland annat med nya askgravlunden i Lomma. Snart inleds höstens arbete, då tiden är inne att sätta nytt, dela och flytta växter. Redan i vinter planeras vårens nya trädgårdar. Att arbeta hållbart ger mycket.
– Kunskap och kontakt med naturen, jag stressar ner och barnen tycker det är jättekul när vi blandar in mer ätbart. De gillar när det växer fort - solros, kinesiska bönor och majs. Fänkål, kronärtskocka och grönkål är också vackert och gott.
Med händerna i jorden rensas huvudet.
– Det är jättestor skillnad nu, detta är helt rätt för mig. Jag sover gott - frisk luft, motion och fokus här och nu. Och det är enormt tillfredsställande att se resultatet, säger Elin Kärrman.
Fakta

Elin Kärrman

Ålder: 40 år.

Bor: Villa i Lomma.

Familj: Maken Henrik Heringslack, 43, döttrarna Livia, 10 och Lilly, 8.

Gör: Trädgårdsdesigner/anläggare med hållbarhetsfokus.

Fritid: Umgås, natur, motion och trädgård. Tillverkar egen tvål. Går keramikkurs med döttrarna.

Livsmotto: "Jobba hårt och slappa hårt!"

Gå till toppen