Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kaféägare i centrum i dansk-svensk kokainhärva

Efter en längre tids spaning slog polisen under sommaren till mot flera adresser på båda sidor sundet – bland annat ett kafé i Malmö. Ligan misstänks ha försett södra Sverige med kokain i åratal.

Det var den 26 juni som svensk och dansk polis knöt åt nätet kring den internationella narkotikaligan. Tillslaget föregick av lång tids spaning – hur lång vill polisen inte berätta.
På den danska sidan frihetsberövades 31 personer – i Malmö fem personer. Totalt beslagtogs över 50 kilo kokain. Men ligan misstänks ha hanterat betydligt mer narkotika: över 1 650 kilo, enligt polisens uppskattning.
Läs också Massgripanden efter stor knarkrazzia i Danmark
Sex veckor senare kan Sydsvenskan berätta mer om knarkligan.
Nätverket bakom smugglingen har haft sin bas i Danmark – men importerat narkotika, främst kokain, för både den svenska och danska marknaden. Knarket kommer från Holland.
– De stora importerna har skett till Danmark. Sedan har personerna vi frihetsberövat i Malmö tagit ansvar för det som ska spridas i Sverige, säger spaningsledaren Stefan Steiner.
– En tredjedel av det som importerats har gått till Sverige. Från Malmö i söder till Uppsala i norr.
Vid tillslagen i Malmö genomförde man bland annat husrannsakan i en lägenhet på Hermodsdal som använts som gömställe innan knarket spridits vidare i landet.
En av de häktade är en kaféägare i Malmö. Han misstänks för synnerligen grovt narkotikabrott och smuggling och riskerar ett flerårigt fängelsestraff.
Mannens fik är en av platserna som polisen spanat på under utredningen – eftersom de misstänkta ligamedlemmarna träffats där.
Kaféägaren har nu begärts utlämnad till Danmark för att utredas vidare för sin inblandning i brottsligheten på andra sidan sundet.
– Danmark har begärt honom överlämnad på grund av brott där. Men misstankarna mot honom i Malmö kvarstår, säger kammaråklagare Kristina Lindhoff Carleson.
En annan av de häktade kopplas till en restaurang i Malmö, som misstänks ha spelat en större roll i ligans kriminella verksamhet.
Två misstänkta i distributionsnätverket i Malmö är efterlysta, men fortfarande på fri fot.
Gå till toppen