Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lundapar bygger hus i Tanzania

Intresse för omvärlden och en önskan om att göra en insats har länge funnits där. Ett möte på väg upp till Kilimanjaros topp blev avgörande. Nu bygger Peter Ljungdell och Maria Kristensen bostäder åt behövande i Tanzania.

”Genom åren har vi lärt oss att ta tillfället i akt när det kommer”, säger Maria Kristensen som tillsammans med Peter Ljungdell har drivit företag och renoverat flera hus från grunden. Nu har de dragit igång ett välgörenhetsprojekt i Tanzania.Bild: Cecilia Lindberg
Peter Ljungdell bjuder på kaffe av bönor som han köpt med sig hem från Kilimanjaros sluttningar. Vi slår oss ner i hans och hustrun Maria Kristensens grönskande trädgård i Lund.
Maria är utbildad socionom, men har de senaste decennierna arbetat som smyckesdesigner och med kläder och inredning. Peter är möbelsnickare. De har rest mycket i jobbet och haft ett nära samarbete med tillverkare och konsthantverkare i Indonesien. Maria drev i flera år butiken Zarong som fanns både i Lund och i Malmö. 2007 öppnade hon Formidabel på Svartbrödersgatan som sedan ett par år drivs i annan regi, men bland annat säljer Marias smycken.
Peter hade redan som ung ett starkt intresse för att arbeta med någon form av biståndsarbete, men tycker att det varit svårt att hitta ett sammanhang som har känts bra.
– Engagemanget har alltid funnits där, men det är först nu det blev tillfälle att göra något, säger han.
Tillfället som han avser kom för ett par år sedan efter att han gjorde en resa till Tanzania för att bestiga Kilimanjaro. Han reagerade på de tuffa levnadsförhållandena och de dåliga bostäderna som människorna ofta är hänvisade till. Under den strapatsrika turen lärde han känna den lokala guiden Sylvester Modest Tayari.
– När man umgås i flera dygn och på 6 000 meters höjd, då blir man rätt tajta, förklarar Peter.
När han kom hem berättade han för Maria om sina upplevelser. Snart kom idén upp om att bygga bostäder med subventionerad eller gratis hyra där behövande familjer och ensamstående kvinnor kan flytta in. Sylvester blev deras kontaktperson på plats.
Med hans hjälp hittade de en tomt i byn Shababa, och började planera för tre mindre parhus med plats för två familjer i varje. I bostäderna byggs ett sovrum, toalett med dusch samt kombinerat kök och vardagsrum.
Parhusen byggs med lokal arbetskraft i byn Shababa.Bild: Foto: Privat
– En trygg bostad är jätteviktigt. Vi brinner för kvinnorna och barnen som ofta är utsatta, men vi har bestämt oss för att området ska vara blandat för att få en balans, förklarar Maria.
Peter och Maria har återvänt till Tanzania för att arbeta med projektet, men det mesta sker på distans. Nu är bygget i full gång. Sylvester är byggledare på plats och Peter följer upp arbetet via Whats App.
Genom samarbete med lokala organisationer och socialförvaltning ska de få hjälp att få kontakt med personer som behöver en bostad. I vinter hoppas de att de första familjerna ska flytta in.
I vinter börjar de även bygga en förskola intill bostäderna. Den kommer att vara gratis för barnen som bor i området, och i en tredje fas planeras för ett boende för ensamstående kvinnor med barn.
Takkonstruktion.Bild: Foto: Privat
Hittills har paret bekostat projektet till största del med egna medel, men planen har hela tiden varit att genom engagemang och donationer från företag och privatpersoner, driva vidare projektet.
2018 startade de insamlingsstiftelsen ”A bit from You”.
– Vi har det faktiskt jäkligt bra här i Sverige, men ser man en liten bit bort så ser det annorlunda ut. Vi vill visa att det går att förändra genom att dela med sig lite, eller ge av sin tid, säger Peter.
Fakta

A bit from You

…är en insamlingsstiftelse som grundats av Peter Ljungdell och Maria Kristensen. Just nu byggs basboenden för sex familjer i Tanzania. Tanken är att etablera samarbete med företag och privatpersoner för att kunna utveckla verksamheten. Mer info: abitfromyou.org

Gå till toppen