Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fredricson där han vill vara – i ledningen

Nationalsång, hjälmen av och applåder. Peder Fredricson log, bockade, såg ut att trivas under prisutdelningen och red som sig bör ärevarv. Men vänta nu... EM-finalen är väl först på söndag?

Peder Fredricson och All In vann tidshoppningen och leder den individuella EM-hoppningen.Bild: Pontus Lundahl/TT
Så är det, men ridsporten har sina ritualer och procedurer. Även en seger i tidshoppningen – den första av fyra omgångar innan den individuella tävlingen slutligen avgörs – räknas.
Då ska vinnaren firas, få en prischeck på 160 000 kronor och det fast ingenting mer än ett viktigt försprång till konkurrenterna är vunnet.
Fredricson gjorde som i Göteborg för två år sedan. Var snabbast den inledande tävlingsdagen och står nu, precis som på Ullevi, på 0.00 fel när den första omgången avgörs på torsdagsförmiddagen. Han är den jagade.
Och den rollen stör honom inte.
TT: Du har satt dig i den position du vill ha?
– Ja, och det fungerade ju förra gången så varför inte börja igen på det här sättet om det nu blir så, säger han.
Men lägger snabbt till:
– Det är bara början och mycket kvar. Många dagar och vi får ta en i taget.
Grunden är trots allt lagd för de närmaste dagarnas strävan att försvara det EM-guld han tog för två år sedan. Då som nu sitter han på All In (Christian K fick tjänstgöra på prisutdelningen för det ståhejet är ”Allan” inte förtjust i).
Med startnummer 56 skrittade Fredricson in, tog ett djupt andetag och 70,25 sekunder senare hade precis allt gått enligt de lagda ritningarna.
– Min plan var att vara så snabb att även om jag fått ett nedslag hade jag varit med i tävlingen. Okej, man vill så klart alltid vinna, men det var inte till varje pris. Jag ville att han skulle hoppa bra och det gjorde han.
Fredricson skuggas av österrikaren Max Kühner, britten Ben Maher och tysken Christian Ahlmann.
Fredrik Jönsson på Cold Play (23:e plats) och Malin Baryard Johnsson på Indiana (19:e) red båda felfritt och ganska snabbt medan Henrik von Eckermann kom alldeles för högt över vattenhindret. Mary Lou satte tydligt bakhovarna i vattnet.
Konsekvens 1: Fyra sekunders tidstillägg och von Eckermann satte sig i en tuff sits i den individuella tävlingen. Han är bara 21:a efter tidshoppningen.
– Det är som det är, men jäkligt trist. Jag får ta nya tag, säger han.
Konsekvens 2: Sverige tappade i lagtävlingen. Efter tidshoppningen leder Tyskland på 4,22 fel före Frankrike på 5,39 och Sverige på 6,81.
– Tyskarna har enormt starka ryttare och hästar, men det har vi också. Och det är precis i början och vi kämpar på. Jag tyckte ”Fredde” gjorde en bra första runda, Malin också. ”Henke” hade lite otur att hans häst hoppade lite för högt, men han var ändå snabb. Som sagt, det är bara i början och vi får fokusera varje dag för att ta hem det här, säger Fredricson.
Lagtävlingen avgörs på fredag.
Gå till toppen