Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

KOL-sjuk man dog efter 16 timmar på akuten i Lund

En 70-årig man med lungsjukdomen KOL kom in till akuten i Lund och bedömdes behöva vård på medicinsk akutavdelning. Men där fanns inga vårdplatser utan han blev liggande på akuten i sexton timmar, och avled senare på en lättare vårdavdelning.

Patienten, som led av den svåra lungsjukdomen KOL, kom in med ambulans en förmiddag i mars i år. Han fick ingen plats på vårdavdelning förrän sexton timmar senare.Bild: Karin Zillén
– Min bedömning är att det hade varit bättre om han vårdats på den högre vårdnivån, tidigare. Då hade man kunnat ge vård i snabbare takt och vidta medicinska åtgärder, säger chefläkare Marie Ekberg, som Lex Maria-anmält händelsen i mars.
I anmälan anges att vårdplatsbrist var en orsak till att mannen dog.
– Vi vet inte om dödsfallet hade kunnat förhindras, mannen var väldigt sjuk. Men patienten hade haft bättre möjligheter att klara den här svåra situationen.
Den 70-årige mannen kom in med ambulans kl 10 på förmiddagen och hade svårt att andas. Men det fanns inga platser på den medicinska akutavdelningen. Först vid kl 04 på natten kom han in på en vårdavdelningen med lägre vårdnivå, sedan man gjort bedömningen att hans tillstånd stabiliserats.
– Han fick ju vård även om han blev liggande på akutavdelningen, sedan tänkte man nog att det var bättre att komma till en avdelning. Men det visade sig att han försämrades snabbt efter några timmar, säger Marie Ekberg.
Innan mannen hann flyttas till högre vårdnivå fick han hjärtstillestånd och dog. Händelsen understryker behovet av tillgängliga vårdplatser, anser Marie Ekberg.
På Sus pågår ett projekt som går ut på att specialiteterna ska ta hand om sina egna akuta patienter, att de inte ska läggas på andra avdelningar. Dessutom ska man göra ännu noggrannare prioritering till just medicinska akutavdelningen.
Men i det här fallet gick det ändå inte att få plats på den vårdnivå som egentligen krävdes.
– Det är därför jag väljer att anmäla. Detta är något som vi måste jobba ännu mer med, även om jag vet att det här arbetet görs över hela sjukhuset, säger Marie Ekberg.
Gå till toppen