Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: När konjunkturen viker måste jobben komma först.

Snart budgetdags för finansminister Magdalena Andersson (S).Bild: Naina Hel n Jåma/TT
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Det brukar heta att regeringen budgetförhandlar när den möts på Harpsund i slutet av augusti. I själva verket är det mesta redan klart när finansminister Magdalena Andersson (S) under torsdagen ska berätta om det ekonomiska läget. Nådiga luntan ska ju ändå vara tryckt och klar om bara några veckor.
Höstens budget kommer i ett bekymmersamt läge för svensk ekonomi. Under tisdagen föll den svenska kronan till sin lägsta nivå sedan början av 2000-talet. I en ny prognos från Handelsbankens ekonomer talas om en halverad tillväxt och en arbetslöshet som vänder uppåt.
Finansdepartementet gör en liknande bedömning som den Konjunkturinstitutet, KI, gjorde i början av augusti, säger finansminister Magdalena Andersson (S) i en intervju med tidningen (21/8). Det vill säga: minskad tillväxt till följd av minskad export, stigande arbetslöshet och en allt svagare krona.
Men precis som förutspåtts tidigare här på ledarplats (6/8) väljer finansministern att ignorera den andra delen i KI:s prognos – varningarna för ofinansierade budgetsatsningar.
"Där gör jag en annan bedömning. Det kan jag säga redan nu. Vi tänker inte i nuvarande läge lägga fram en kraftigt åtstramande politik med stora besparingar", säger Magdalena Andersson.
Såväl stödet från regeringsvännerna Miljöpartiet som det från stödpartierna Centerpartiet och Liberalerna – och Vänsterpartiet – kommer förstås med en prislapp. Makten kostar.
Alla de reformer som finns i 73-punktsavtalet mellan S, MP, C och L kommer att försöka klämmas in under mandatperioden, enligt finansministern. Redan vid årsskiftet lättas skattebördan för den ungefär halva miljon svenskar som har högst inkomst, genom avskaffad värnskatt. En plågsam reform för en socialdemokratisk finansminister, men den mjukas möjligen upp något av att också landets pensionärer har en skattesänkning att se fram emot vid årsskiftet
Frågan är vad Magdalena Andersson mer vågar sig på.
Det viktigaste för en regering som vill ta Sverige genom en eventuell lågkonjunktur måste vara att hålla i gång sysselsättningen. Det är bara genom att fortsätta skapa välstånd som det går att säkra och fördela välfärden. Samtidigt ligger många av de jobbskapande förslagen i 73-punktsavtalet – som sänkta skatter på tjänster och företagande – ännu begravda i utredningar.
Istället finns det risk för att finansministern tvingas ge arbetskraften ledigt.
Dels i form av det miljöpartistiska kravet på friår, som efter en fasadputsning har bytt namn till utvecklingsledighet – med en prislapp på uppemot 10 miljarder, och usla erfarenheter från senaste gång det genomfördes.
Dels genom familjeveckan, det mycket kostsamma valfläsk om extra föräldraledighet som Socialdemokraterna försökte locka väljare med i valrörelsens sista stund. S menar att det handlar om några få miljarder kronor – andra bedömare att det kan bli tio gånger mer. Föräldralediga jobbar ju inte.
"Det är uppenbart att konjunkturen försämras. Samtidigt har vi stora reformbehov och det gör att regeringen behöver prioritera", säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson till DN (20/8).
Så är det.
Magdalena Andersson har rätt i att en åtstramande politik vore fel väg att gå i ett pressat ekonomiskt läge där Sverige dessutom är i stort behov av reformer. Med en rekordlåg statsskuld finns dessutom utrymme att gasa på och tänja lite på de finanspolitiska ramarna. Men reformerna måste vara de rätta, investeringar i framtiden. Och de måste vara hållbara. Över tid – och ur en klimatperspektiv.
Vad borde då finansministern ge för reformbesked i höstens budget? Till exempel en infrastruktursatsning med de i 73-punktsavtalet utlovade stambanorna för höghastighetståg mellan Stockholm, Göteborg och Malmö. En reform som är såväl nödvändig som klimatsmart – och klassiskt effektiv i sämre tider. Eller ett rejält omtag på bostadsmarknaden, nu när byggandet ser ut att stanna av.
Att baxa igenom ett stort reformpaket i riksdagen skulle inte bli enkelt för en finansminister som behöver förhandla om varje krona. Att backa från löften om friår och familjevecka kommer inte bli populärt i regeringens egna partiled.
Men politik handlar om att prioritera. Höstens budget blir ett test på om regeringen orkar.
Gå till toppen