Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rysk robot har skickats ut i rymden

Han är 180 centimeter lång, väger 160 kilo, har armar, ben och huvud och är i huvudsak silvrig till färgen. Nu är den människoliknande ryska roboten Fedor på väg till Internationella rymdstationen (ISS) där den under tio dagar ska lära sig att hjälpa besättningen med olika sysslor.

Den ryska humanoiden Fedor innan han klev in i rymdfarkosten. Arkivbild.Bild: Roscosmos/AP/TT
Fedor och en del annan utrustning sköts upp från den ryska basen Bajkonur i Kazakstan på torsdagen. Rymdfarkosten, av typen Sojuz MS-14, som bär humanoiden väntas docka med ISS på lördag.
I vanliga fall är Sojuz-farkoster bemannade men just denna saknade besättning för att testa ett nytt räddningssystem för nödfall. Fedor satt i ensamt majestät i ett specialkonstruerat säte med en rysk flagga i handen, och vid själva uppskjutningsfasen hördes han parafrasera Jurij Gagarin, som 1961 blev den första människan i rymden, genom att säga ungefär: ”Nu kör vi. Nu kör vi.”
Enligt Fedors konton på Instagram och Facebook har roboten lärt sig utföra handgrepp som den ska träna på även i den gravitation som råder i rymden.
– Det är att ansluta och frånkoppla kablar (och) använda standardföremål, från skruvmejsel och skruvnyckel till en brandsläckare, sade Alexander Blosjenko, programchef på den ryska rymdstyrelsen Roscosmos i en tv-sänd kommentar före uppskjutningen.
Gå till toppen