Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stoppades utan körkort på Öresundsbron – skyller på pojkvän med broskräck

Den körkortslösa kvinnan fastnade i en kontroll på Lernacken. I förhör hävdar kvinnan att hon precis satt sig i förarsätet eftersom pojkvännen inte vågade köra på Öresundsbron.
– Han var livrädd, uppger kvinnan.

Bild: Lars Brundin
Den 46-åriga kvinnan blev av med körkortet efter att ha kört rattfull för två år sedan. Detta registrerade personalen vid gränskontrollen när kvinnan och hennes pojkvän rullade in i Sverige via Öresundsbron den 17 maj efter en Tysklandsresa.
– Jag satte mig och körde en liten bit innan bron. Min pojkvän visste inte att jag inte har körkort. Han är livrädd för att köra över bron, säger kvinnan i förhör.
På grund av broskräcken hade paret valt överfarten Helsingborg-Helsingör på ditfärden – men hemresan hade av oklar anledning blivit brovägen.
Trots pojkvännens broskräck så riskerar kvinnan nu att dömas i domstol – åtalad för grov olovlig körning. Åklagaren föreslår att hon skall straffas med 70 dagsböter på totalt 4 900 kronor.
Det är oklart hur vanlig företeelsen broskräck är. I en artikel i Kvällsposten från år 2006 uppger psykologen Jiri Svensson i Kalmar att han årligen behandlar ett antal personer som inte vågar ta sig ut på Ölandsbron.
– Vissa säger att de inordnat sitt liv helt och hållet efter rädslan. Ofta är det väldigt starka upplevelser med illamående, att de spänner sig eller får en känsla av att svimma. Hela kroppen reagerar, säger Jiri Svensson i den 13 år gamla artikeln.
Gå till toppen