Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Teater och workshops ska minska bilåkandet på Strandskolan

Närmare hälften av eleverna på Strandskolan brukar åka bil till skolan – trots att majoriteten bor inom två kilometers avstånd. Nu sätter projektet igång som ska ändra på det.

Cykelorkestern och giraffen Maja fanns på plats för att inviga projektet.Bild: Astrid Adelgren
På skolgården utanför Strandskolan sjunger musikgruppen Cykelorkestern om cyklar som far omkring och som hörs nästan ingenting medan bilarna dundrar så öronen blundar. Den unga publiken sträcker upp händerna i luften.
Det är invigning av projektet Min smarta väg till skolan, som syftar till att minska bilåkandet till och från skolan, och som riktar sig till både elever, lärare och personal.
Måns Svensson Kolmert, Samir Sobhie, Felix Andersson, Emma Arwidsson och Valdemar Lutz Möller tycker att det ska bli kul att komma igång med projektet. Valdemar Lutz Möller berättar att han helst åker bil till skolan. ”Då kan jag sova längre på morgonen”. Emma Arwidsson tycker däremot att det är bättre att gå.Bild: Astrid Adelgren
Emma Arwidsson berättar att hon ibland går till skolan, ibland åker bil.
– Jag tycker mest om att gå. Det är nyttigare, och då släpper man inte ut så mycket gas, det är inte bra för naturen.
Samir Sobhie brukar åka bil, eftersom han bor långt från skolan.
– Men det vore kul att åka rullskridskor också!
I nuläget är det 40 procent av eleverna som oftast åker bil till och från Strandskolan, medan 60 procent brukar ta sig dit på annat sätt. Samtidigt bor 83 procent av barnen inom två kilometers avstånd. Det visar en enkätundersökning som gjordes i somras inom ramen för projektet.
Kommunens projektledare Åsa Cornander hoppas att liknande projekt ska kunna införas på andra skolor i Lomma i framtiden. Här med skolans projektledare Åsa Johansson.Bild: Astrid Adelgren
Genom olika aktiviteter ska kommunen nu försöka inspirera fler till att ta sig till skolan på ett miljövänligt sätt. Bland annat ska barnen få rita miljövänliga fordon.
– Det kan vara att man ritar en cykel, men också att man ritar något från fantasin, säger Åsa Johansson som är projektledare på skolan.
Vissa av teckningarna ska sedan ställas ut på biblioteket i september.
Det kommer också bli teater och workshop som ska handla om klimatet.
– Det gäller att försöka berätta om ett svårt ämne på ett lättsamt sätt, så att man fångar barnen, säger Åsa Johansson.
– Det är viktigt att visa att det går att förändra i det lilla, att även en liten förändring kan ha effekt.
För föräldrarna kommer det samtidigt att ordnas föreläsningar, bland annat om rörelseglädje.
– Vi har pratat om hållbart resande länge i kommunen, nu känns det bra att vi gör något konkret. Sedan hoppas vi att det ger ringar på vattnet, säger Åsa Cornander, som är kommunens projektledare.
Gå till toppen