Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Bakom varje fönster på Seved finns det en berättelse”

Filmaren Zynabb Hawash är en av många unga lokala konst- och kulturskapare som deltar i Sevedsfestivalen.

Zynabb Hawash, som bor precis där Seved övergår till Augustenborg, hänger nästan varje dag på Sevedsplan med sina vänner. Under sommaren har hon filmat sin kortdokumentär här.Bild: Lars Brundin
Hon vet att många ser Seved som ett farligt område. Senast i juli var den en skottlossning precis vid Sevedsplan.
– Men jag känner mig alltid trygg här. Jag påverkas inte alls när sådant händer för jag vet att jag inte är inblandad.
Zynabb Hawash jobbar som väktare för Securitas. Alla lediga stunder under sommaren har hon ägnat åt sin dokumentärfilm.
– Med min film vill jag visa en annan bild av det här området. Jag ville berätta om människorna som bor här. Bakom varje fönster på Seved finns det en berättelse.
I filmen får tittarna följa hennes vän Della, men även andra som lever sina liv här.
Med kameran sveper Zynabb Hawash över gatukonsten i området, över husfasaden och fönstren, och torget om natten.
– Även på nätterna hänger människor på torget och umgås. Det är alltid liv och rörelse.
Seved och Södra Sofielund från ovan.Bild: Hussein El-alawi
På lördag visas hennes film på Sevedsfestivalen, en endagsfestival som arrangeras av Skånes konstförening i den gamla textilfabriken på Bragegatan. Festivalen är slutmålet för vårens arbete i området, där Skånes konstförening har bedrivit projektet Södra Sofielunds museum.
– Skånes konstförening har funnits på den här platsen i femton år. Genom projektet ville vi få bättre kontakt med våra grannar, skapa en dialog och lyfta fram berättelser om vad Seved är, från människor som själva har en koppling hit, säger Louise Waite, vikarierande verksamhetsledare.
Louise Waite, vikarierande verksamhetsledare på Skåne konstförening, framför Vendela Bergmans bilder med människor bosatta i olika stadsdelar.Bild: Lars Brundin
Hon och hennes kolleger har bjudit in unga människor som alla har någon form av relation till Seved, och låtit dem få utlopp för sina konstnärliga idéer.
Festivalprogrammet är därför mycket brett. Under lördagen visas foto, konsthantverk, skulpturer och målningar. Men det blir också uppträdanden med dans och musik.
– Vi har varit helt öppna och låtit deltagarna själva bidra med vad de vill. Det vi har kunnat erbjuda är en utställningslokal och oss själva, som kulturproducenter, säger Louise Waite.
Sevedsfestivalen är öppen för alla och äger rum på Bragegatan 15 lördagen den 24 augusti mellan klockan 14 och 22.
Gå till toppen