Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

FAM ska få fart på Malmös musikliv

Efter att rockklubben Plan B lagt ner sin medlemsförening startar nu den nya musikföreningen FAM som ska få Malmös musikliv att blomstra. Målet är att bygga ett community som sträcker sig över stora delar av Malmös musikscen.

Den nya föreningen FAM (Friendship and Music) tar sitt avstamp på Plan B och vill sen nå ut till fler klubbar och musikintresserade i Malmö.Bild: GIANLUCA LA BRUNA
Rockklubben Plan B på Norra Grängesbergsgatan i Malmö levde länge under nedläggningshot då de saknade tillstånd för sin verksamhet. In steg Stockholmklubben Slaktkyrkan som en räddande ängel i våras och idag är Plan B en laglig rockklubb med alkoholtillstånd.
Men i samband med det har även medlemskravet försvunnit och så även föreningen som Plan B kretsade kring. Vilket innebär att communitykänslan kring Plan B har försvagats.
Därför startas nu den nya föreningen Friendship and Music med förkortningen FAM.
– Förkortningen är ju också en förkortning för ”family” och vi vill se föreningen som en enda storfamilj av musikälskare som ser till att stärka livescenen i Malmö, säger Anna Wagner.
Hon är själv en av Malmös många musikeldsjälar. Förutom att spela i band som The OhNos, Dead Sleep, Skräckkabinettet och Pets or Food har hon även arrangerat konserter på Smålands Nation i Lund och sitter nu i styrelsen för NGBG Förening som driver den årliga NGBG-festivalen.
I arbetet med det senare har hon och Plan B:s grundare Carlo Emme haft diskussioner om engagemanget på den lokala musikscenen.
– Den här föreningen är ju lite som en förlängning av Plan B:s tidigare förening, men vårt fokus är att det ska växa till något annat och bli ett community som sträcker sig över hela Malmö, säger Anna Wagner.
Anna Wagner.Bild: Camilla Rehnstrand
Vad ska föreningen göra?
– Främst handlar det om att skapa ett community som bryr sig om det lokala musiklivet. Vi kommer att bygga upp en frivillig volontärgrupp där man kan få hjälpa till med arrangemang och lära sig saker inom ljudteknik, scenteknik, bokningar och annat. Vi vill att föreningen ska funka som en plantskola. Det här handlar om att inte ta livescenerna för givet, utan att alla måste göra sitt för att musiken ska finnas kvar, säger Anna Wagner.
Vad får man tillbaka som medlem?
– Man kommer att få rabatterade priser på Plan B och förhoppningsvis även andra klubbar. Vissa kvällar kommer att vara helt reserverade för medlemmar. Vi har pratat med skivbutiken Rundgång om att ha rabatter där och att lokala band kan ge saker till medlemmarna.
Hon jämför med hur Köpenhamns musikscen i många år har kretsat kring volontärsdrivna rockklubbar: Stengade 30, Amager Bio och Beta exempelvis.
– Det finns en starkare volontärstradition där, men jag tror inte att det är omöjligt att få igång här. Det finns många musikälskare som vill komma närmare scenerna och hitta ett nytt sammanhang.
Hur funkar föreningen om ett år om du får drömma?
– Då har vi etablerat massa olika samarbeten runtom i staden med liveklubbar och arrangörer. Vi har en stark medlemsbas som är intresserad av att utveckla verksamheten. Vi har en stark volontärsgrupp som känner att de får ut något av att vara volontär.
Den 7 september är det dags för årets NGBG-festival och kvällen innan hålls en förfest på Plan B för enbart FAM-medlemmar, vilket ska fungera som ett startskott för FAM.
Håll koll på Malmös musikliv – följ Dygnet Runt på Facebook och Instagram.
Gå till toppen