Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Microsoft startar datacenter i Staffanstorp

Datajätten Microsoft har köpt mark väster om Staffanstorps tätort. Syftet: att öppna ett datacenter som ska stå klart nästa år.

Bygget av datacentret har redan påbörjats.Bild: Staffanstorps kommun
I onsdags denna vecka blev det klart att Microsoft köper marken i Staffanstorp, som ägs av bygg- och fastighetskoncernen Kilen-Krysset. Totalt handlar det om 120 000 kvadratmeter mark.
Enligt kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M) har diskussionerna förts med företaget i nästan ett år.
I ett pressmeddelande kallar han det en "mångmiljardsatsning”.
– Detta är fantastiskt för Staffanstorps kommun.
Bild: Krister Cronqvist
Datacentret kommer att vara inriktat på moln- och internettjänster i Norden och Europa. Enligt kommunstyrelsens ordförande kan etableringen innebära åtminstone 100-120 nya arbetstillfällen. Han menar också att företaget kommer att bidra på flera andra annat sätt till Staffanstorp, bland annat genom sociala fonder till kommunens verksamhet.
Byggandet av centret har redan inletts, och under de närmsta månaderna kommer arbetet med huvudbyggnaden att sätta igång.
I ett mejl till Sydsvenskan skriver Kevin Bell från Microsoft att man tittar på sådant som närhet till kunder, arbetskraft och ”marknadsmässiga energipriser” när man väljer placering av sina datacenter. Hur många arbetstillfällen centret innebär vill företaget inte kommentera.
Gå till toppen