Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minst 15 kilo sprängmedel i Linköpingscykeln

Polisens tekniker på plats intill byggnaden på kvällen efter den kraftiga explosionen.Bild: Jeppe Gustafsson/TT
Mellan 15 och 20 kilo sprängmedel tros ha detonerat i den stora explosionen i ett bostadsområde i centrala Linköping i början av juni. Det framgår av en rapport från polisens nationella bombskydd som SVT Nyheter Öst tagit del av. Sprängmedlet tros ha varit placerat i en lådcykel.
I rapporten konstaterar polisen att de bomber som tidigare sprängts i Malmö i genomsnitt innehållit ett halvt till ett kilo sprängmedel vilket varit tillräckligt för att orsaka omfattande skador.
Mängden sprängmedel som bomben i Linköping innehöll gör dådet till ett av de största i Sverige på länge. Enligt bombskyddets rapport verkar kriminella grupper ha större tillgång till sprängmedel i dag än tidigare.
Den kraftiga explosionen i centrala Linköping den 7 juni orsakade stora skador på flera bostadshus. Fasader, fönster och balkonger förstördes. Ingen människa skadades allvarligt.
Gå till toppen