Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Monsterfisk i Skagerrak blev nytt fiskerekord

I mitten av juli fångades en 335 centimeter lång håkäring i Skagerrak. Fisken är nu utsedd till nytt svenskt sportfiskerekord.Bild: Magnus Durell
Mitt i natten fick han napp – 430 meter under båten. Efter en timmes kamp i Skagerrak fick Mattias Jonsson upp den stora håkäringen till ytan och nu har föreningen Sportfiskarna godkänt fisken som ett nytt sportfiskerekord.
– Jag möttes av ett monster, sade Mattias Jonsson till TT i juli när han berättade om sin fångst nordväst om Hunnebostrand.
Djuphavshajen, som kan bli 400 år gammal, mättes till 335 centimeter och det är den längsta fisken som har godkänts som rekord i Sverige. Håkäringen – liksom den stora hälleflundran – är arter som registreras via längd i stället för vikt. Vikten har uppskattats till 260-285 kilo.
”En så stor och tung fisk är svår att hantera som den är, så för att skona fisken och göra det enklare att återutsätta dessa sällsynta giganter oskadda får man alltså ett svenskt längdrekord i stället för viktrekord”, säger Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas storfiskeregistrerare, i ett pressmeddelande.
Det tidigare rekordet för en svenskfångad håkäring låg på 282 centimeter.
Gå till toppen