Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nordkorea: Pompeo är som gift för samtalen

Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho uppger att landet är redo att föra en dialog med USA om sina kärnvapen. Han varnade samtidigt USA att fortsatta sanktioner vore ett misstag och anklagade USA:s utrikesminister Mike Pompeo för att sätta pinnar i hjulen för samtalen.

Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho, här på en bild från december i fjol.Bild: Fred Dufour/AP/TT
Pompeos uttalanden i media om att sanktioner mot Nordkorea måste fortgå tills landet tar konkreta steg mot en nedrustning av kärnvapen verkar ha retat upp hans nordkoreanska motsvarighet.
– Han är verkligen oförskämd som yttrar sig på ett så obetänksamt sätt vilket endast lämnar oss besvikna och skeptiska till hur vi ska kunna lösa några problem alls med en sån kille, säger utrikesminister Ri, enligt den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA.
I sitt uttalande på fredagen anklagade Ri också Pompeo för att förgifta samtalen mellan länderna och för att komplicera situationen ytterligare.
– Om USA fortfarande drömmer om att uppnå alla sina mål med sanktioner får vi antingen låta dem fortsätta drömma eller krossa drömmarna, sade Ri.
– Vi är redo för såväl samtal som konfrontation.
Inga konkreta samtal mellan länderna har inletts efter toppmötet mellan Donald Trump och Kim Jong-Un Hanoi i Vietnam i februari, trots Trumps korta besök i Nordkorea i slutet av juni och att den amerikanske presidenten då sade att Nordkoreasamtalen skulle starta på ny kula.
Pyongyang har sedan juni krävt att Pompeo ska ersättas med ”en mer mogen” person.
Stephen Biegun, USA:s särskilda sändebud för Nordkorea, anlände i tisdags till Sydkoreas huvudstad Seoul för att diskutera formerna för nya samtal.
Nordkorea har avfyrat en rad kortdistansrobotar senaste veckorna i protest mot USA:s och Sydkoreas militärövningar.
Fakta

USA och Nordkorea

Under våren 2018 tinade relationen mellan diktaturen och kärnvapenmakten Nordkorea och västvärlden upp en aning.

Efter flera ilskna och retoriska turer träffades den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un och USA:s Donald Trump i ett historiskt möte i Singapore den 12 juni 2018. Där skrev de båda under ett avtal om kärnvapennedrustning på Koreahalvön. Avtalet kritiserades dock för att innehålla alltför vaga krav på diktaturen.

Mötet innebar första gången som en sittande amerikansk president träffade Nordkoreas högste ledare.

De båda möttes igen i juni 2019, i den avmilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea, och enades om att fortsätta samtalen. Inga diplomatiska samtal mellan USA och Nordkorea är dock kända sedan mötet i Singapore.

Källa: Landguiden/UI, AFP

Gå till toppen