Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Planer på stationsstad i Dalby skrotas

Lunds kommun hade långt gångna planer på att bygga en stationsstad i Dalby. Men tågen ser aldrig ut att komma. Nu skrivs bostadsplanerna av.

Planerna på en omfattande bebyggelse av Dalby stationsområde har skrinlagts.Bild: Ingemar D Kristiansen
1998 började Lunds kommun arbeta med detaljplanen för ett Dalby stationsområde. Här planerade man för lägenhetshus vid den gamla stationen nära Järnvägsgatan.
Anledningen var planerna på att återskapa Simrishamnsbanan och börja köra pågatågstrafik där. När tågen kom till Dalby ville Lunds kommun bygga stationsnära bostäder.
– Man hade pekat ut ett område där man såg framför sig förtätning med fyra- till femvåningshus intill gamla Simrishamnsbanan, säger Klas Svanberg (M), byggnadsnämndens ordförande.
Men planerna på tåg på banan har skjutits upp och skjutits upp. Det finns ännu inte med i Trafikverkets prioriterade planering.
– Jag lär väl vara 95 år innan det går att åka med det tåget. Istället lyfts superbussar fram som ett alternativ. Vi kan inte hålla ett detaljplaneärende öppet för något som eventuellt händer om 40 år, säger han.
Byggnadsnämnden beslutade därför på torsdagskvällen att skriva av detaljplanen, då man inte arbetat aktivt med den de senaste två mandatperioderna.
– Om man vill aktualisera stationsområdet igen så är det bättre att ta nya detaljplanebeslut. Jag tror ändå inte att så höga hus är vad man vill se i Dalby, säger Klas Svanberg.
Gå till toppen