Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Powell: Gynnsamt läge för USA

USA:s centralbankschef Jerome Powell. ArkivbildBild: Susan Walsh
USA:s ekonomi befinner sig i ”ett gynnsamt läge”, enligt Jerome Powell, chef för USA:s centralbank Federal Reserve (Fed).
Han utlovar lämpliga åtgärder för att se till att den ekonomiska utvecklingen fortsätter uppåt i ett tal på det årliga centralbanksmötet i Jackson Hole i delstaten Wyoming, USA.
– USA:s ekonomi har fortsatt att utvecklas väl överlag, säger Powell i talet.
Han noterar hur företagsinvesteringar och tillverkningsindustrin har försvagats, men tillägger att sysselsättningen ökar och löneökningarna har gett ett lyft för konsumtionen och ger stöd för en fortsatt måttlig tillväxt.
Marknadsreaktionen var omedelbart efter talet återhållsam. Stockholmsbörsen steg försiktigt, medan dollarn backade ett öre mot kronan.
Marknadsräntorna påverkades dock inte nämnvärt.
Talet hålls efter en tids hårt tryck på Fed att stimulera ekonomin med stora räntesänkningar från USA:s president Donald Trump. Men Powell bjöd inte på några tydliga penningpolitiska signaler.
Gå till toppen