Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Romskt center kärleksbombat

Romska informations- och kulturcentret i Malmö kärleksbombades på fredagskvällen. Aktionen var Luf:s svar på nazistattacken tidigare i veckan då ett stort hakkors hade målats precis utanför lokalerna.

Små och stora hjärtan i olika färger täcker nu ingången till Romska informations- och kulturcentret i vid Södervärn. Bakom aktionen stod Liberala ungdomsförbundet Skåne.Bild: Patrick Persson
– Vi gör det här för att visa att vi är fler som stödjer och älskar deras verksamhet. Vi är alltid tusen gånger fler som älskar, säger Linnea Bjärum, andre vice förbundsordförande i Luf, Liberala ungdomsförbundet.
– Vi har gjort liknande saker på flera platser runt om i landet efter att det har varit något form av hatattack.
Det var i onsdags som fastigheten vid Södervärn utsattes. Hakkors hade då sprejats på gatan intill huset.
– Polisen rubricerade det som ett hatbrott. Tydligen hade det även kommit upp hakkors på ytterligare ett ställe inte så långt härifrån, men där var det lite oklart vem som var mottagare, fortsätter Linnea Bjärum.
På några hjärtan skrevs det budskap.Bild: Patrick Persson
Omkring 15 personer deltog i aktionen, alla utom kommunalrådet Roko Kursar (L) var från ungdomsförbundet.
Är det lämpligt att kommunalråd ägnar sig åt att klistra hjärtan på fastigheter?
– Om det handlar om att visa solidaritet och stöd mot nazistisk aktivitet, så absolut. Det här är något alla borde göra, säger Roko Kursar.
Alla hjärtan är i papper och de sattes upp med häftmassa.
– De ska vara lätta att ta bort sedan. För övrigt är det extra lämpligt med vår aktion i dag eftersom det är Europadagen mot nazism, säger Adrian Kasperczyk, andre vice distriktsordförande i Luf Skåne.
Det är oklart om de ansvariga för Romska informations- och kulturcentret uppskattar kärleksbombningen.
– Vi brukar inte säga till i förväg. Vi vill att det ska vara lite av en överraskning när de kommer hit, säger Linnea Bjärum.
Kommunalrådet Roko Kursar (L) deltog också i aktionen.Bild: Patrick Persson
Gå till toppen