Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Topprenoverad 119-åring gör att Malmös grundskolor rekordväxer

Mellersta Förstadsskolan stängde när Malmöfamiljer flyttade från centrum till miljonprogramsområden. Nu har den 119 år gamla skolan återinvigts – med tårta, såpbubblor och människorätt. Tegelbyggnaden bidrar till nytt tillväxtrekord för Malmös grundskolor.

Ella Helge, i jeanskjol, har fått sitt mellannamn från Rosa Parks och därför förtroendet att klippa invigningsbandet på skoltrappan. Elevrådsrepresentanterna Rashin Hasiri och Shadan Bradostin håller i bandrester medan rektor Nina Svensson bjuder in till tårtkalas.Bild: Peter Frennesson
Malmös befolkning ökade snabbt under andra halvan av 1800-talet. Industristaden Malmö drog människor från landsbygden.
1900 öppnar Mellersta Förstadsskolan, med 33 klassrum och ett bad i källaren bakom tegelfasaden vid Föreningsgatan.
Mellersta Förstadsskolan gick från folkskola till grundskola till vårdutbildning innan konsthögskolan flyttade in.
Ombyggnad och renovering av Mellersta Förstadsskolan har pågått i ett par år. Efter en spurt under sommaren var nästan allt klart till fredagens invigningsfest.Bild: Peter Frennesson
När konsthögskolan flyttade ut inleddes en omfattande renovering, som har pågått ett par år.
På fredagen återinvigdes Mellersta Förstadsskolan i nygammal funktion – som grundskola för årskurs 6-9 med elever från hela Malmö.
Elevrådsrepresentanterna Rashin Hasiri och Shadan Bradostin fick hålla det blågula invigningsbandet och själva formulera poängen med skolan:
– Man ska trivas, känna sig trygg och motiverad och vara med och påverka beslut, förklarade elevrådsduon.
Rektor Nina Svensson tog emot blommor under ballongerna på invigningsfesten vid skoltrappan.Bild: Peter Frennesson
Alla klassrum har fått namn efter betydelsefulla historiska personer.
Klass 7A:s klassrum heter ”Parks”, namngivet efter den afroamerikanska människorättskämpen Rosa Parks, som trotsade dåvarande lagstiftning och 1955 vägrade ge sin sittplats i bussen till en vit man.
I 7A går Ella Helge, med mellannamnet Rosa.
– När min mamma var väldigt ung och skulle göra saker som hon var väldigt obekväm med, så sa hon emot. Min mamma var lite som Rosa Parks. Därför har jag fått det namnet, säger Ella Helge.
Fasaden vittnar om att skolan ursprungligen öppnade 1900. NO-salarna i den nyrenoverade skolan är betydligt modernare, med utsug vid alla laborationsbänkar.Bild: Peter Frennesson
Rektor Nina Svensson räckte över saxen, så att Ella Helge fick klippa invigningsbandet.
För en dryg vecka sedan började 315 elever på skolan. Det finns egentligen plats för 350 – och från nästa år 390 elever.
Malmös politiska ledning arbetar hårt för nya högstadieskolor i centrala Malmö, dit elever från hela staden kan ta sig.
– Vi har aldrig öppnat så många nya grundskoleplatser i Malmö som i år – drygt 2 500, säger grundskoledirektör Anders Malmquist.
Förutom Mellersta Förstadsskolan, där grundskoledirektörens pappa själv var lärare på 1950- och 60-talet, öppnas Elinelundsskolan, Limhamnsskolan, Toftanässkolan och en ny skolbyggnad på Rörsjöskolan.
Invigningsfesten på Mellersta övergick i tårtätande, såpbubblor och liveband ute på skolgården, intill basketplanen.
Någon skolbespisning fanns inte när Mellersta Förstadsskolan byggdes. Man använde helt enkelt korridorerna. En välgörenhetsorganisation hjälpte de fattigaste barnen till ett mål mat. Bild hämtad ut Malmö stads historia.
– För många, inklusive mig själv, var tonårstiden ett slags limbo mellan barn och vuxenliv. Ni kan inte önska en bättre miljö än här, sa skolkommunalrådet Sara Wettergren (L) i sitt invigningstal.
Eleverna, som provgått skolan en dryg vecka, verkar hålla med.
– Fasaden ser väldigt gammal ut. Insidan är modern. Jag ger tio av tio, säger Ella Helge.
Gå till toppen