Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

4 000 lerbollar kastade i Pildammarna

Syrebristen i Pildammarna har orsakat både fisk- och ankdöd de senaste åren. Kan 4 000 handrullade lerbollar hjälpa? Om några veckor vet vi.

Det var efter att Malmöfestivalen fått ett sent återbud som de ringde Johan Hessedahl från Natur och trädgårdsvård och frågade om han kunde hitta på något på temat hållbarhet. Det kunde han.
Johan Hessedahl läste forskning om EM- lerbollarna redan för fem år sedan.Bild: Peter Frennesson
Efter att ha blandat ihop en rejäl sats lervälling efter recept från den japanska forskaren Teruo Higa, fick frivilliga festivalbesökare hjälpas åt att rulla ihop lerbollar.
Målet var 2000 bollar, det blev 4000.
4 000 lerbollar fulla av jästsvampar, mjölksyrebakterier och fotosyntesbakterier ska öka syrehalten i Lilla Pildammen.Bild: Peter Frennesson
Och på lördagen kastades allihop i Lilla Pildammen.
– Forskning visar att det kan bli resultat redan efter en vecka. Jag har mätt siktdjupet, och ska fortsätta göra det framöver, säger Johan Hessedahl.
Frivilliga hjälptes åt att kasta 4000 lerbollar i Lilla Pildammen.Bild: Pablo Suzarte Gallardo
Tanken är att mjölksyrebakterier sakta ska sippra ut och börjar fermentera ankbajs och gammalt bröd som ligger på botten. Fotosyntesbakterier ska bilda nytt syre.
– Och jästsvamparna är mest där för att skapa en skön stämning och få bakterierna att trivas, säger Johan Hessedahl.
Frivilliga samlades i Pildamsparken och fick instruktioner om hur lerbollarna skulle kastas ut.Bild: Pablo Suzarte Gallardo
En av dagens kastare är Silas M Katsler som på egen hand rullade över 130 lerbollar under Malmöfestivalen.
– Jag fastnade i det. Jag började rulla och det kändes bekvämt och så fortsatte jag. För varje ny boll kan ju rädda en ny kvadratmeter.
4000 lerbollar innehållande diverse bra saker kastades idag i den mindre av Pildammarna.Bild: Peter Frennesson
Silas M Katsler, som ska bli vegan när han blir stor, gör också annat för miljön.
Eller som han själv säger:
– Det handlar egentligen mer om vad jag inte gör. Som att köra bil och köpa onödiga saker.
Gå till toppen