Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bakom kulisserna vid historisk filminspelning

Med hjälp av tidstypiska kläder, greenscreens-teknik och ett 30-tal statister ska Bjärred omkring år 1915 åskådliggöras på film. På den tiden var Bjärred en fashionabel badort som man tog tåget till.

Stefan Elkington instruerar statisterna inför filmningen. Bland annat får de höra att de ska sträcka på ryggarna, det gjorde man för i tiden.Bild: Katarina Melvinger
På lördagen spelades filmen in på en fotbollsplan vid Järavallsvägen. Över 30 statister hade kallats in och förberedelserna var minutiösa.
Redan ett par timmar innan filmningen fick de medverkande byta om till gammaldags kläder. Därefter fick de vänta en lång stund innan det var dags för instruktioner och till sist själva filminspelningen.
De använder greenscreen-teknik vilket innebär att man filmar mot en grön bakgrund som sedan byts ut mot en äldre bild eller film. I det här fallet en miljö från järnvägsstationen i Bjärred år 1915.
- Filmen ska skilda resande som kom med tåget till badorten Bjärred för att bada. Man var uppklädd och glad. Ni ska alltså se glada ut när ni går och ni får gärna prata mycket på ett avspänt sätt, säger Stefan Elkington, producent på Elkington Communication, ett lokalt familjeföretag som främst producerar filmer med historiska teman.
- På den här tiden hade Bjärred stora, fina badhotell och restauranger som en del av er ska besöka.
Statisterna Claes och Birgit Wallin ringdes in så sent som kvällen före inspelningen. ”Men det gick så bra, det är bara kul det här”, säger Birgit Wallin.Bild: Katarina Melvinger
Projektet heter "Virtual Reality i besöksnäringen".
- Vi har fått EU-stöd, så kallade Leaderpengar, för att genomföra filmprojektet. Syftet är att höja olika besöksmål i Lundaland. Filmerna ska visas på museer och skolor och liknande.
Totalt gör de femton filmer på fem olika besöksmål som ska representera historiska miljöer från år 6000 f.Kr till 1920-talet. Förutom järnvägsstationen i Bjärred är besöksmålen Tegelbruket i Bjärred samt Uppåkra järnåldersby, Science Village/MAXESS i Lund och Vikingatider i Löddeköpinge.
Det är korta och dramatiserade sekvenser som filmas i 3D- och 360-graders teknik. Betraktarna ska sedan med VR-glasögon kunna uppleva att de förflyttas bakåt i tiden och ser de historiska händelserna utspelas framför sina ögon.
Snart 10-åriga Anna Åstrands uppdrag var att se ut som en flicka från överklassen runt år 1915.Bild: Katarina Melvinger
Gå till toppen