Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Efterlängtad Västerdag drog folk

På lördagen var det dags igen för Västerdagen med musik, dans, knattelopp, loppis och mycket annat. ”Målet är en glad dag för Västerborna”, säger Bertil Ralaas från Värpinge IF.

Kast med liten boll är en klassiker. Här, på Västerdagen, arrangerat av Minna Hatti med barnen Res och Michel.Bild: Katarina Melvinger
Redan vid tiotiden var det gott om folk i Folkparken, trots att aktiviteterna egentligen inte skulle börja förrän en timme senare.
Dagen inleddes först med loppis utmed själva byggnaden. På gräsplanen förbereddes samtidigt knatteloppen, och på scenen iordningställdes det för diverse framträdanden. Bland annat skulle det senare bjudas på ett föredrag om Västers historia av arkeologen Andreas Nilsson.
Västerdagen är tillbaka för andra året efter ett längre uppehåll, nu är Värpinge IF arrangör.
– Lunds kommun höll i Västerdagen i en herrans massa år, men sedan var det plötsligt slut. Det fanns inget intresse mer. Men vi tog över förra året och nu är det alltså dags igen. Det är mycket jobb men vi gör det gärna, säger Bertil Ralaas, ordförande i Värpinge IF.
Varför behövs Västerdagen?
– Vi vill visa att det finns intresse och engagemang här på Väster, och parken är ju underbar. Samtidigt vill vi öka intresset för de lokala föreningar som är verksamma i området. Det är väldigt mycket jobb, men det är definitivt värt det.
Totalt räknade Bertil Ralaas med att mellan femton hundra och två tusen personer skulle besöka parken under lördagen.
Cristina Nicolae och Sophie Hansson från Falun gong lärde intresserade barn vika lotusblommor: Alexander och Olivia Skovgaard samt Malak El Sharan.Bild: Katarina Melvinger
En bit längre upp i parken förbereder Minna Hatti och barnen Rex och Michel kast med liten boll mot plåtburkar. De tycker att Västerdagens come back är toppen.
– Det är så himla härligt att dagen har återuppstått! Bara man vänder sig om här på området träffar man på folk från skolan, det är grannar och bekanta överallt. Jättetrevligt och socialt! Jag tror sådana här arrangemang betyder mycket för sammanhållningen, säger Minna Hatti.
På loppisen har Ylva Benavides Lindström med dottern Alva fullt upp.
– Det går förvånansvärt bra. Vi kom precis men har redan sålt en hel del. Jag har rensat ut i garderoberna hemma, det är barnkläder och barnskor vi säljer. Enstaka leksaker också, säger hon.
Vad betyder Väster för dig?
– Det är trevligt. Det behöver hända saker i området och vi som värnar om att parken ska behållas som den är vill så klart att det syns att den används, fortsätter Ylva Benavides Lindström.
På loppisen har Ylva Benavides Lindström med dottern Alva fullt upp.Bild: Katarina Melvinger
Västerborna Ayyappa Kancherla med sonen Kaushik passade på att spela ett parti schack.Bild: Katarina Melvinger
Gå till toppen