Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Klimataktivister översvämmade Malmö – flera trafikblockader under lördagen

Hundratals aktivister genomförde trafikblockader på flera platser i centrala Malmö under lördagen. Bakom aktionerna står Extinction Rebellion som kräver omedelbara krisåtgärder för klimatet.

Vid 12-tiden på lördagen blockerade Extinction Rebellion Davidshallsbron.Bild: Peter Frennesson
Lördagens aktion har fått namnet ”Flood the streets” och ska symbolisera de översvämningar som kan drabba många av världens kuststäder till följd av klimatförändringarna.
Aktivisterna samlades i Slottsparken vid elva-tiden. Där delades aktivisterna in i grupper. Några höll workshops, andra gick tipsrunda och ytterligare några satte igång aktiviteter för barn.
Strax före lunch inleddes den första aktionen på Davidshallsbron, där ett hundratal aktivister spelade döda till vemodiga fioltoner.
Bild: Peter Frennesson
Enligt en av rörelsens talespersoner, Hedwig Larsson, gjordes flera sjuminuters-blockader av trafiken under dagen.
Enligt David Wiles, som också utsetts att hantera mediekontakter, har rörelsen haft en dialog med polisen för att undvika ingripanden. I alla fall under dagen.
– Om polisen kommer drar vi, ingen ska behöva bli gripen under dagen. På kvällen kan det vara så att folk är mer villiga att bli arresterade.
En större blockad av korsningen utanför Malmö Opera genomfördes vid 19-tiden på kvällen, när bland annat en lastbil parkerades mitt i korsningen.
Vid 05.30-tiden gav aktivisterna upp och begav sig från platsen.Bild: Patrick Persson
Enligt Patrick Persson, tidningens fotograf, flyttade polisen undan aktivisterna i Malmö Opera-korsningen vid 05-tiden på söndagsmorgonen. Av allt att döma ska det hela ha gått lugnt till.
Extinction Rebellion, vars aktioner bygger på fredlig civil olydnad, har gjort sig kända för omfattande aktioner världen över, bland annat i London, under våren 2019.
Fakta

Extinction Rebellion har formulerat tre övergripande krav

Tala klarspråk

Regeringen måste utlysa nödläge för klimatet och jordens arter och tillsammans med andra aktörer kommunicera hur brådskande det är att ställa om.

Agera nu

Regeringen måste handla omedelbart för att bromsa förlusten av arter och minska Sveriges klimatutsläpp till netto-noll år 2025.

Stärk demokratin

Regeringen måste inrätta och vägledas av ett medborgarråd för klimaträttvisa och ekologisk hållbarhet.

Läs också ”Det krävs radikala handlingar”
En lastbil blockerade korsningen vid Operan på lördagskvällen.Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Bild: Peter Frennesson
Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Gå till toppen