Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Landslagschefen får lämna: ”Känner stor sorg”

Han efterträdde Rikard Grip som ny landslagschef för det svenska längdlandslaget i april. Nu får Jonas Peterson lämna sin post. – Vi har haft olika syn på hur verksamheten ska skötas, säger Ola Strömberg, förbundsdirektör och tillförordnad längdchef, till SVT.

Jonas Peterson får lämna sin post som landslagschef för det svenska längdlandslaget. Arkivbild.Bild: Naina Hel n Jåma/TT
Strömberg vill inte gå in på exakt vad som ligger bakom uppbrottet, men menar att det inte handlar om någon schism.
– Nej, det skulle jag inte vilja säga. Vi har helt enkelt landat i att det är bättre att han gör något annat och att vi hittar en annan lösning. Det har inte hänt något dramatiskt.
Till Aftonbladet säger dock Strömberg att ”man kan se det som ett misslyckande” att förbundet behöver byta ledare så tätt inpå säsongen, som börjar i november.
Jonas Peterson själv är tagen av beskedet.
– Jag känner en stor sorg och besvikelse, säger han till Aftonbladet.
– Jag hade hoppats få leda laget in i säsongen. Jag får försöka landa i det här nu. Jag har varit skidåkare själv och varit i skidmiljön i hela mitt liv och det här var så klart ett drömuppdrag för mig, det ska jag inte sticka under stolen med.
In i stället för Jonas Peterson kommer Karin Ersson och Lars Selin, som kommer att dela på ledarskapet, skriver förbundet på sin webbplats. Båda har tidigare haft roller inom förbundet, Ersson som utbildningschef och ansvarig för den nationella längdverksamheten, medan Selin närmast kommer från en roll som utbildningsansvarig.
”Både ledning och medarbetare ser mycket positivt på att Karin och Lars tar på sig uppgiften att leda landslagsorganisationen. Båda två är meriterade inom förbundets arbete med utveckling och utbildning och de har stort stöd inom organisationen. Lars har dessutom många års erfarenhet som landslagstränare”, säger Ola Strömberg till förbundets webbplats.
Det står också klart att Anders Niemi blir ny vallachef. Han har arbetat som landslagsvallare i tolv år och ersätter Urban Nilsson, som slutade i våras.
Gå till toppen