Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmös seniorer kan få åka på sommarkollo

Ofrivillig ensamhet är lika skadligt som 15 cigaretter om dagen. Nu finns det planer på att erbjuda seniorkollon för Malmös äldre – för att bryta den sociala isoleringen. Ett lämpligt sommarkollo har redan pekats ut.

Idylliska Vombsjögården ligger alldeles intill Vombsjön. Fastigheten ägs av Malmö stad och används idag som kollogård för barn och ungdomar med funktionsnedsättning.Bild: Malmö stad
Ofrivillig ensamhet och social isolering ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Det är till och med en större riskfaktor för att dö i förtid än fetma och stillasittande.
Äldre människor är särskilt utsatta. Två tredjedelar av alla svenskar som är 60 år eller äldre bor ensamma – många helt ofrivilligt.
Nu har Malmö stad planer på att erbjuda kolloverksamhet för stadens seniorer just för att motverka ofrivillig ensamhet.
Ett lämpligt ställe för kolloverksamheten har redan pekats ut: Vid natursköna Vombsjön äger Malmö stad kursgården Vombsjögården. Den är redan utrustad med duschsängar, hygienstolar, liftar, höj- och sänkbara sängar och rullstolsramper.
– Det blir i så fall ingen regelrätt kommunal verksamhet. Det kostar ganska mycket pengar. Det bästa enligt mig är om det kan göras tillsammans med pensionärsorganisationer, frivilligorganisationer eller stiftelser, säger kommunalrådet Anders Rubin (S).
Vombsjögården har 26 sängplatser. Snart kanske Malmös seniorer får åka dit på kollo.Bild: Malmö stad
Nu tänker Anders Rubin lyfta frågan till centrala pensionärsrådet, ett forum som är rådgivande i politiska beslut som berör äldre.
– Vi får se hur de kan tänka sig att hantera den här möjligheten, säger kommunalrådet.
Förslaget om seniorkollo kommer ursprungligen från Vänsterpartiets oppositionsråd Anders Andersson.
– Många som blir äldre har svårt att komma ut och behålla de sociala kontakterna. Genom kollo- eller lägerverksamhet kan isolerade människor få träffa nya vänner, säger han.
Vombsjön har använts som vattentäkt sedan 1948.Bild: Tom wall
Exakt hur ett seniorkollo kan komma att se ut är inte klart.
– Det är målgruppen som får avgöra det. En frisk grupp pensionärer kanske kan vara borta fyra-fem dagar eller en vecka. Andra grupper kanske bara två-tre dagar, säger Anders Rubin.
När kan det bli verklighet?
– Teoretiskt sett redan i morgon.
Vänsterpartiet ser helst att Malmö stad driver kolloverksamheten helt i egen regi.
– Genom hemtjänsten har ju kommunen kontakt med många äldre och kan se var behoven finns, säger Anders Andersson.
Fakta

Seniorkollo i andra städer

Göteborg ordnar läger för ensamstående seniorer och även för den som vårdar och hjälper närstående.

Örebro har lägervistelse tillsammans med föreningar med fokus på hälsa och livskvalitet.

Norrtälje erbjuder äldrekollo i samarbete med PRO.

I Lund har föreningen De gamlas sommarhem Lundagården sommarvistelse för pensionärer på Habo gård i Lomma.

Gå till toppen