Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Unga låtsas fastna i gungor – filmar räddningsinsatsen

Polisen i Skåne har under lördagen och även vid flera andra tillfällen den senaste tiden fått ärenden om personer som fastnat i gungor. Det har visat sig vara barn och ungdomar som låtsas att de fastnat i syfte att få dit räddningstjänsten. Händelserna filmas och publiceras sedan på sociala medier.

Fenomenet kallas för ”Stuck in the Swing”. Polisen ser allvarligt på företeelsen och tillsammans med räddningstjänsten Syd avråder myndigheten starkt från beteendet. Konsekvenserna kan bli allvarliga då räddningstjänsten helt enkelt blir upptagna med ärenden som inte är nödsituationer och därför blir fördröjda till verkliga sådana.
– Det minsta problemet är att man kan bli misstänkt för brott, det allvarligaste är att det kan leda till att människor dör eller blir mer allvarligt skadade än om räddningstjänst kommit dit snabbare, säger Richard Lundqvist, presstalesperson på polisens ledningscentral.
Bara på lördagen fick polisen kännedom om fyra ärenden.
– Räddningstjänstens inre befäl kände till dem och nämnde fem andra den senaste veckan. Vi har inte analyserat läget helt, men det är alldeles för många fall, säger Richard Lundqvist.
Lördagens larm kom bland annat från Östervångsparken i Trelleborg och Svamplekplatsen i Hjärup.
– Det här är det femte ärendet om barn i gunga som fastnat, det är tydligen en grej de kör med nu, sa Sofie Schmidt på SOS Alarm vid det sistnämnda ärendet.
Det är ett brott att falskt larma om nödsituationer. Polisen och räddningstjänsten uppmanar föräldrar och vårdnadshavare att prata med sina barn om allvaret i att larma på detta sätt.
– Det är väl oförstånd hoppas jag, det är nog inte ondska, men då får vi försöka utbilda dem i att ”så här kan vi inte göra”, säger Richard Lundqvist.
Gå till toppen