Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

LKF testar nytt tvättsystem som fått kritik

Nu testar LKF metoden att tvätta med kallt, avjoniserat vatten, men utan tvättmedel. Faller testet väl ut kan metoden komma att införas i större skala. Men Ulf Ellervik, professor i kemi, är kritisk till metoden.

Med den nya metoden tvättar man utan tvättmedel, med avjoniserat vatten.Bild: Ingemar D Kristiansen
Lunds kommunala fastighetsbolag LKF bygger just nu om en tvättstuga som servar hyresgäster på Grönegatan 3-5.
– Vi har byggt om en av tre tvättstugor där och har öppnat alla tre för alla hyresgästerna, så att de kan välja hur de vill tvätta, berättar Peter Gradin, områdesansvarig för LKF.
Han påpekar att det gjorts många tester med den nya tvättmetoden och att den används av AF bostäder, Grand hotel och MKB i Malmö.
– Vi har kollat med AF bostäder och själva provtvättat, med mycket gott resultat. Detta är ett pilotprojekt för oss. Med den här metoden släpper du inte ut en massa kemikalier och dessutom får maskinerna längre livslängd och avloppen mår bättre.
Enligt Peter Gradin kan det nya systemet ge en ekonomisk vinst för LKF, men inga större summor.
– Det är inte det viktigaste, utan minskad miljöpåverkan. Faller projektet väl ut kommer vi självklart att installera tekniken på fler ställen.
Kemiprofessor Ulf Ellervik i Lund är skeptisk till tekniken att tvätta med avjoniserat vatten, utan tvättmedel.
– Ett skäl till att använda avjoniserat, mjukare, vatten är att man har väldigt hårt vatten och vill minska på kalken som förstör tvättmedlet.
– Men vattnet får inga nya egenskaper för att man avjonar det.
Ulf Ellervik påpekar att det mesta av vår tvätt år inte speciellt smutsig. Ofta handlar det som svett som kan vädras ur eller tvättas bort med helt vanligt vatten.
– Fett är en annan sak. Smuts är i huvudsak fett och det är för fettets skull man behöver tvättmedel. Fett löser sig inte i något slags vatten, jämför med matolja och vatten som inte heller blandar sig.
På AF bostäder har försöksprojektet med ny tvätteknik pågått i ett år, i en tvättstuga.
- Hyresgästerna kan välja vilken tvättmetod de vill och vi mäter hur det tvättas. I våras var det ungefär 50 procent som valde den nya tekniken, berättar Henrik Krantz, vd för AFB.
– Vi ska utvärdera projektet senare. Viktigast för oss är att minska mängden kemikalier i vattnet men vi har ingen prestige i detta. Det handlar om vad hyresgästerna vill ha.
Margaretha Söderström, pressansvarig på Malmö kommunala fastighetsbolag, meddelar att man även där har ett pilotprojekt kring det nya tvättsystemet, i sammanlagt fyra tvättmaskiner i två tvättstugor, av totalt 700 tvättstugor.
I höst ska MKB-projektet utvärderas i fråga om teknik, energi och kundnöjdhet.
Gå till toppen