Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

När barnen kom till havet

Även ungar från de solfattigaste gårdarna på Möllevången och runt Värnhem hade rätt till sol och bad. Från 1936 bussades barnen gratis till en dagkoloni på Ribersborg. Där fick de leka, bada, dricka mjölk och äta ostsmörgås.

Hyresgästföreningens dagkoloni för barn från särskilt utsatta områden, som Möllevången och Värnhem fanns från 1936 och långt in på 1950-talet på Ribersborg mellan t-bryggan och kallbadhuset.Bild: Ur privat familjealbum
Det där med att solidariskt hjälpa barn från utsatta områden, det var vanligt förr då behovet var stort. För att hjälpa barn från de solfattigaste gårdarna och de sämsta bostadsmiljöerna bildade Hyresgästföreningen i Malmö projektet "Barnen till havet". Projektet kan på sätt och vis ses som en föregångare till dagens Marint Kunskapscenter.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen