Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny tennishall i Sandby ska bli mötesplats för unga

Det tog nästan tre år mellan förväntad och faktisk byggstart. Men nu är den klar – tennishallen i Södra Sandby. Här vill klubben samla byns unga och skapa gemenskap i en individuell sport.

19-årige tränaren och spelaren Erik Nilsson har spelat tennis i SSTK sedan han var liten, och får nu vara med om att spela inomhus i sin egen by.Bild: Ingemar D Kristiansen
Med en takhöjd på tio meter och en yta på 1 425 kvadratmeter ger den nybyggda tomma hallen en rymlig och lite rå känsla. Men den 19 september ska inomhusmiljön vara mer ombonad.
– Då har vi invigning och den store tennisspelaren Magnus Gustafsson från Lund kommer hit, berättar Magnus Selin, som är byggansvarig i Södra Sandby tennisklubb (SSTK).
Vid Killebäcksskolan har Södra Sandby nu fått sin allra första inomhusplan för tennis.
Våren 2016 fick klubben marken av kommunen, och hade förhoppningar om att slå en första serve i hallen vid årsskiftet till 2017.
Läs också Tennisklubben bygger egen hall
Men detaljplaneändringar och överklaganden satte käppar i hjulen och först i våras kunde bygget komma igång. När hallen nu är klar hoppas klubben på en tillströmning av framförallt unga spelare.
– Vi har 250 medlemmar och målet är att dubblera verksamheten inom två år, säger Magnus Selin.
Magnus Selin och Lars Almqvist hade önskat mer hjälp av kommunen under processen med att få tillåtelse att bygga.Bild: Ingemar D Kristiansen
Tidigare har tennisspelarna behövt åka till Veberöd eller Staffanstorp under inomhussäsongen.
– Det fungerar inte att åka kollektivt dit, konstaterar Magnus Selin.
– Föräldrarna har inte velat köra, vilket inneburit att barnen slutat. Nu kan de cykla hit. Det är positivt både för hälsan och miljön, påpekar SSTK:s ordförande Lars Almqvist.
Förutom de två banorna blir det ett litet kafé vid hallens entré, och omklädningsrum och toaletter.
– Vi kommer att sätta upp nät så att man inte får bollar på sig när man sitter och fikar, förklarar Lars Almqvist.
Erik Nilsson och Kristian Tolvhed slår några bollar vid ett provisoriskt nät. Inom några veckor ska de två banorna vara klara, och hela hallen invigningsklar.Bild: Ingemar D Kristiansen
Vid ett provisoriskt nät slår Erik Nilsson och Kristian Tolvhed några bollar mot varandra. 19-årige Erik Nilsson beskrivs av de andra som ”en lovande junior”. Han tränar också andra spelare i byn.
– Från fyraåringar till pensionärer, berättar han.
Huvudtränaren Kristian Tolvhed har en vision om att skapa en slags fritidsgård i hallen.
– Tennis är ju en individuell sport men här har vi möjlighet att skapa en social gemenskap vi inte kunnat få till tidigare. Jag hoppas att ungdomar ska komma hit efter skolan och spela kort och mini-pingis, säger han.
Läs också Nu kan Södra Sandby få en tennishall
Byggprojektet har kostat 11 miljoner kronor. Allmänna Arvsfonden har gått in med 5 miljoner och klubbens medlemmar har samlat in 200 000 kronor. Övrig finansiering har Riksidrottsförbundet och Sparbanken Skånes stiftelser stått för.
Hjälpen från Lunds kommun är framförallt den tilldelade marken.
– Om jag ska skicka med ett budskap till kommunen är det att vi som ideell förening hade uppskattat en lots genom alla turerna med bygglov och överklaganden, säger Magnus Selin.
Han påpekar att det har varit en del stökigheter bland ungdomar i byn på senare tid, och att hallen kan ha en positiv effekt på hela samhället.
– Förhoppningen är att den ska skapa bra stämning här.
Södra Sandby tennisklubbs nya inomhushall ligger vid konstgräsplanerna nära Killebäckskolan.Bild: Ingemar D Kristiansen
Gå till toppen