Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nybliven mamma skjuten till döds på Ribersborg – misstänkt man anhållen

En kvinna i 30-årsåldern blev skjuten till döds på Sergels väg under måndagsförmiddagen. Enligt vittnesuppgifter sköts hon med flera skott på nära håll när hon höll sitt barn i famnen. En man som misstänks för delaktighet i mordet har anhållits.

Bild: Hussein El-alawi
Kvinnan som sköts ihjäl var nybliven förälder och hade sitt barn med sig när hon blev skjuten.
En av polisens teorier i jakten på mördarna är att dådet kan vara riktat mot pappan till hennes barn, en man med kriminellt förflutet.
Barnets pappa är känd från kriminella sammanhang i både Sverige och Danmark, och dömdes för ett antal år sedan till ett längre fängelsestraff.
– Vi har en person som är gripen för delaktighet i mordet. Han är gripen någonstans i Skåne och finns nu i Malmö, säger Mattias Sigfridsson, biträdande polisområdeschef i Malmö.
Mannen greps under eftermiddagen och anhölls av åklagare strax efter klockan 21.
– Han är anhållen för medhjälp till mord och för grovt vapenbrott, säger Karin Rosander, kommunikationsdirektör på Åklagarmyndigheten.
Mannen är anhållen på sannolika skäl, vilket är den starkare misstankegraden.
Mattias Sigridsson vill dementera att polisen undersöker en koppling mellan mordet och att kvinnan lämnat uppgifter i samband med utredningen kring mordet på Censorsgatan 2016.
– De uppgifter hon lämnade var inte betydelsefulla på det sättet. Jag har mycket, mycket svårt att se att det finns en sådan koppling. Vi vill dementera den uppgiften.
Larmet om skottlossningen kom 09.58. Flera skott hördes, enligt polisens uppgifter.
Totalt tre personer fördes med ambulans till sjukhus från platsen. De andra två var inte skadade, enligt polisens hemsida.
Enligt flera vittnen till händelsen stod en eller två män med mörka huvtröjor och väntade i närheten innan mordet.
Läsarbild som visar när de misstänkta mördarna flyr i bil. Ett liknande fordon sattes 40 minuter senare i brand på Stadionområdet.Bild: Läsarbild
Polis spärrade av stora delar av Sergels väg.Bild: Hussein El-alawi
När kvinnan kom gående, tillsammans med en man och ett barn, gick de misstänkta fram och sköt kvinnan med flera skott.
SVT har publicerat en läsarfilm som visar hur en maskerad man med en pistol i handen springer från platsen. Minst en man ska därefter ha åkt iväg i en bil som körde söderut på Sergels väg.
Ett vittne som Dagens Nyheter (DN) har pratat säger att det var två svartklädda män som sköt 7–8 skott.
– När hon låg ner gick en av männen fram till henne. Han stod kanske två meter ifrån när han sköt henne sista gången, säger vittnet till DN.
Sydsvenskan har talat med en person som bor i området och som efter skotten inte kunde lämna sin lägenhet, på grund av avspärrningarna.
– Jag vaknade av ett skott och ringde 112 direkt. Det var på nära håll och jag uppfattade det som utomhus, säger hon.
Vittnet gick ut på sin balkong, där hon hörde en person ropa: ”Ring polis! Ring polis!”.
Klockan 10.45 såg hon, från sin avspärrade bostad, sex målade polisbilar och två civila.
Stillbild från en film publicerad av SVT som visar hur en maskerad gärningsman springer från platsen.Bild: Läsarbild / SVT
Calle Persson, presstalesperson vid polisens ledningscentral, uppgav vid 11-tiden att polisen hade stora resurser på plats, för att hantera avspärrningen och för att många vittnen skulle höras.
Vid cirkulationsplatsen på Sergels väg/Tessins väg samlades flera personer.
– Det är obehagligt att det händer här, säger en kvinna.
– Jag vill inte bo kvar i Malmö. Det är sorgligt när det är en så fin stad, säger en annan kvinna.
Avspärrningarna har successivt utökats. Personer med bostäder innanför banden kunde inte ta sig hem. Flera vittnen fanns innanför avspärrningarna och förhördes av polis.
– Det är fortfarande patrullbilar kvar på platsen. Det har hållits en hel del förhör på platsen. Det har varit mycket folk runt omkring som vi har talat med, säger Patric Fors, presstalesperson vid ledningscentralen vid 18.30.
Avspärrningarna omfattar även delar av Limhamnsvägen vilket har skapat trafikproblem då bland annat ett antal busslinjer leds om. Till exempel har långa bilköer uppstått på den närbelägna Regementsgatan under eftermiddagen.
Under kvällen sågs ridande poliser på Ribersborg.
– Det är trygghetsskapande åtgärder. Vi har även polispatruller i området som en rent trygghetsskapande åtgärd, säger Patric Fors vid ledningscentralen.
Vid 21-tiden på kvällen samlades flera personer på platsen och tände ljus och lämnade blommor.Bild: Patrick Persson
Polistekniker arbetar på brottsplatsen sent på måndagseftermiddagen.Bild: Patrick Persson
Malmö stad skickade social jour till Ribersborg, för att bistå vittnen.
”Det är en tragisk händelse och vi förstår om de Malmöbor som såg det som hände känner stort obehag och rädsla”, skriver Malmö stad på kommunens sajt.
Både Ribersborgsskolan och Fridhemsskolan ligger nära. Malmö stad uppger att alla elever är i trygghet och att ingen av dem ska ha blivit ögonvittne till skjutningen.
10.45 gick larm om en bilbrand på Stadionområdet.
– I det här skedet länkas bilbranden till skjutningen, med tanke på närheten i tid och plats, säger Calle Persson.
Läs också Vet du mer? Tipsa oss
Bild: Patrick Persson
Polis söker med så kallad vapenhund.Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Gå till toppen