Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kurdisk milis lämnar syriskt gränsområde

Soldater ur den kurdiska YPG-milisen vid en postering vid staden Kobane, nära gränsen mot Turkiet. Arkivbild.Bild: Ugur Can/DHA via AP/TT
Den kurdiska milisen i nordöstra Syrien har börjat lämna området längs den turkiska gränsen, uppger ledare för det oppositionella styret i regionen. Beskedet kommer sedan Washington och Ankara enats om att upprätta en buffertzon mot Turkiet.
Den kurdisk-arabiska alliansen SDF kontrollerar ett vidsträckt område i Syrien, öster om floden Eufrat. Men den dominerande milisen i alliansen, kurdiska YPG, betraktas av Ankara som liktydig med den terrorstämplade PKK-gerillan i Turkiet.
YPG och SDF har med understöd av den USA-ledda alliansen drivit ut terrorrörelsen IS från nordöstra Syrien. Men USA:s stöd till miliserna har väckt ont blod i Turkiet. Och president Recep Tayyip Erdogan antyder att Turkiet snart kan invadera nordöstra Syrien, trots den planerade buffertzonen.
– Våra markstyrkor väntas gå in i regionen väldigt snart, sade han på tisdagen.
Gå till toppen