Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lovette Jallow får Raoul Wallenbergpriset

Lovette Jallow är känd som föreläsare och aktivist och grundaren av Black Vogue, ett forum om mode och skönhet för människor med mörkare hudton. Arkivbild.Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Föreläsaren och aktivisten Lovette Jallow tilldelas årets Raoul Wallenbergpris.
Enligt prisets jury kämpar Jallow för ”marginaliserade grupper och minoriteter i samhället som drabbas av missgynnande strukturer”. Hennes arbete leds av en ”klar inre kompass” och ett ”starkt civilkurage”, enligt motiveringen.
Sedan 2017 driver Lovette Jallow organisationen Action4humanity som verkar mot bland annat rasism och diskriminering och det är för det arbetet hon prisas.
Raoul Wallenbergspriset delas sedan 2013 ut varje år till någon som i Raoul Wallenbergs anda arbetar mot främlingsfientlighet och intolerans samt för alla människors lika värde. Bland de tidigare pristagarna finns bland annat Hédi Fried, Emerich Roth och Jonathan Leman.
Gå till toppen