Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Nu behöver Liberalerna i Malmö stå fast vid den äldrepeng de har lovat väljarna.”

I Socialdemokraternas Malmö offras äldres välmående för ett ideologiskt motiverat motstånd mot valfrihet, skriver Torbjörn Tegnhammar och John Roslund, Moderaterna.

Situationen är så pass allvarlig att en rad medier har rapporterat om att det vuxit fram en svart marknad för hemtjänst i Malmö, skriver Torbjörn Tegnhammar och 
John Roslund.Bild: Janerik Henriksson / TT
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Efter valet 2018 fick Malmös kommunfullmäktige för första gången på 24 år en icke-socialistisk majoritet. Det måste nu få genomslag, inte minst i välfärdspolitiken, som länge har präglats av socialdemokratiska dogmer.
Socialstyrelsen rankar hemtjänsten i Malmö som en av Sveriges sämsta. Trots att det är så vägrar Socialdemokraterna låta de äldre som bor i staden välja vem som ska hjälpa dem med att få sina grundläggande behov tillgodosedda.
I Socialdemokraternas Malmö offras äldres välmående för ett ideologiskt motiverat motstånd mot valfrihet.
Socialstyrelsen jämför varje år brukarnas upplevelser av den kommunala omsorgen för att skapa en bild av kvaliteten på servicen i olika delar av landet. År 2018 kom Malmö på plats 277 av 288 kommuner.
År efter år har såväl anhöriga som äldre slagit larm om bristande omsorg i Malmö. Ändå har Socialdemokraterna uppvisat ett motstånd – lika stort som oförmågan till att genomföra förbättringar i den kommunala verksamheten – mot att låta de äldre själva välja vem som ska utföra den hemtjänst de får. Bara den som har ideologiska skygglappar kan vara så cynisk att den förvägrar äldre ett sådant inflytande.
När en kommun som är bland de sämsta på hemtjänst ger sig själv monopol blir de äldre de stora förlorarna.
Situationen är så pass allvarlig att en rad medier har rapporterat om att det vuxit fram en svart marknad för hemtjänst i Malmö, där oroliga anhöriga väljer att betala personer som saknar medicinsk utbildning och som inte redovisar sina intäkter, att ta hand om deras familjemedlemmar. Det är en tydlig signal när anhöriga till äldre i Malmö gör bedömningen att sådana arrangemang skapar bättre förutsättningar för en värdig omsorg än den kommunala hemtjänsten.
Det är oacceptabelt att människor anlitar svart arbetskraft. Men störst skuld för den uppkomna situationen har inte oroliga anhöriga som vill att deras gamla föräldrar ska tas väl omhand utan Socialdemokraterna i Malmö, som år efter år har misslyckats med att förbättra situationen.
Malmöalliansen hade som ett gemensamt vallöfte att införa en äldreomsorgspeng som innebär att äldre fritt får välja vilken aktör som ska utföra deras hemtjänst. Det ger ökad makt till de många äldre som idag drabbas av bristande omsorg i den kommunala hemtjänsten. Det är också ett förslag som Liberalerna i Malmö särskilt lyfter fram i sitt kommunpolitiska handlingsprogram. Nu när Liberalerna styr Malmö tillsammans med Socialdemokraterna behöver de visa att de menar allvar med detta.
Äldre människor har olika behov och önskemål. I ett system där det bara finns en modell för hur hemtjänsten ska se ut är det omöjligt att tillgodose allas behov. Finns det olika alternativ att välja på kan den som har särskilda önskemål, till exempel omsorg på sitt modersmål eller hemtjänst utfört på särskilda tider, lättare få gehör för det.
Nu fullföljer Moderaterna Malmöalliansens vallöfte och lägger en motion till kommunfullmäktige om att införa en äldreomsorgspeng i Malmö. Vår bedömning är att det mycket väl kan finnas en majoritet för förslaget i fullmäktige, men det kräver att Liberalerna står fast vid den äldrepeng de lovade väljarna i sitt kommunpolitiska handlingsprogram.
Moderaterna är väl medvetna om att motståndet mot en äldreomsorgspeng är stort från Liberalernas samarbetspartner Socialdemokraterna. Men läget är så pass allvarligt för Malmös äldre i behov av omsorg att Liberalerna bör ha det som krav i nästa budgetförhandling med Socialdemokraterna. Det vore det enda värdiga agerandet, både gentemot Liberalernas väljare och Malmös äldre.
Moderaterna sätter alltid individens rättigheter främst. Socialdemokraterna i Malmö måste sluta med sitt oansvariga ideologiskt grundade motstånd mot äldres valfrihet.
Det är dags att sätta kvalitet och mångfald framför att värna kommunala monopol.
Torbjörn Tegnhammar (M), oppostionsråd i Malmö
Johan Roslund (M), vice ordförande i Malmös hälsa-, vård och omsorgsnämnd
Gå till toppen