Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bolsonaro ändrar sig – vill ha hjälp

Brasiliens president Jair Bolsonaro kan tänka sig att emot ta ekonomiskt stöd för att bekämpa bränderna i Amazonas – om Brasilien själv får avgöra hur det ska användas. Samtidigt annonseras ett möte mellan flera sydamerikanska länder för att skydda regnskogen från lågorna.

Brasiliens president Jair Bolsonaro vill nu ha utländsk hjälp till släckningsarbetet i Amazonas.Bild: Antonio Cruz/AP/TT
Bolsonaro hade tidigare krävt en ursäkt från Frankrikes president Emmanuel Macron, som de senaste dagarna utbytt förolämpningar med varandra. Men vädjanden om hjälp från flera guvernörer i Amazonas tros ha fått Bolsonaro att ändra sig.
– Den brasilianska regeringen genom president Bolsonaro är öppen för att få ekonomiskt stöd från organisationer och till och med länder, säger presidentens talesperson Otávio Rego Barros enligt nyhetsbyrån AFP.
G7-ländernas ledare beslutade tidigare i veckan att skänka motsvarande 235 miljoner kronor till brandbekämpningen i Brasiliens Amazonas. Då sade Brasilien tack, men nej tack, med motiveringen att G7-ledarna med den franske presidenten Emmanuel Macron i spetsen skulle hålla sig till sina egna länder.
Efter att ha accepterat den internationella hjälpen sade Jair Bolsonaro även ja till ett erbjudande från Chile om att få låna fyra brandbekämpningsplan. Han annonserade dessutom ett möte med flera länder som har intressen i Amazonas. Syftet är att enas om en plan för hur regnskogen ska skyddas.
Bränderna har hamnat i blixtbelysning de senaste dagarna i samband med att bilder på den brinnande regnskogen kablats ut över världen. Amazonas beskrivs ofta som jordens lungor då regnskogen producerar stora mängder syre och samtidig binder koldioxid, en av de gaser som driver på växthuseffekten.
Rädslan bland klimatforskare är att utvecklingen i Amazonas närmar sig en avgörande punkt där regnskogen i slutändan riskerar att omvandlas till savann.
Att med eld avverka delar av regnskogen sker regelbundet, men årets bränder är de mest omfattande sedan 2013. President Jair Bolsonaro har uppmanat till en allt större exploatering av regnskogen och miljöaktivister anser att presidentens hållning har lett till att allt fler vågar starta bränder, utan rädsla för att straffas.
Fakta

Amazonas – jordens lungor

Amazonas täcker nästan 40 procent av Latinamerika och sträcker sig över nio länder: Bolivia, Brasilien, Colombia, Ecuador, Franska Guyana, Guyana, Peru, Surinam och Venezuela. Ungefär 50 procent av Amazonas ligger i Brasilien.

En fjärdedel av alla jordens arter finns i Amazonas. De senaste 20 åren har 2 200 nya växter och insekter hittats.

Amazonas brukar kallas jordens lungor och innehåller en tredjedel av jordens skog. I Amazonfloden och dess bifloder finns 20 procent av jordens rinnande färskvatten.

Enligt Världsnaturfonden har ungefär 20 procent av Amazonas försvunnit de senaste 50 åren.

Källa: AFP

Gå till toppen