Annons

Annons

Annons

Annons

opinioncancervård

Aktuella frågor
”Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet investerar i en bättre cancervård.”

Jag är skeptisk till idén att det bästa för svensk cancervård vore en ny stor skrivbordsprodukt, skriver Lena Hallengren (S), socialminister.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Lungcancerprov. Idag får allt fler en cancerdiagnos, samtidigt överlever allt fler sin sjukdom, skriver Lena Hallengren.

Bild: Åserud, Lise

Annons

I år investerar regeringen en halv miljard kronor på att korta köerna och utveckla cancervården. Vi uppdaterar och utvecklar strategiskt det breda arbetet mot cancer. I det ingår bland annat stöd för tidigare upptäckt av hudcancer och stöd för screening av tjock- och ändtarmscancer och organiserad prostatacancertestning.

Det gör vi i en tid när allt fler får en cancerdiagnos, samtidigt som allt fler överlever sin sjukdom. Cancervården utvecklas mycket snabbt. Allt fler får tillgång till en högkvalitativ, jämlik och effektiv utredning vid misstänkt cancer – i hela landet.

Framgångarna är förstås vårdpersonalens och forskarnas förtjänst. Men den blocköverskridande samsynen om att stärka cancervården har stor betydelse för framstegen. Därför förvånas jag över att de tre moderaterna Camilla Waltersson Grönvall, Ulrika Heindorff och Johan Hultberg låtsas att det råder avgrundsdjupa skillnader i hur vi vill förbättra cancervården (Aktuella frågor 23/8). Det gör det inte.

Annons

Annons

För det första: I sin gemensamma budget lade Moderaterna och Kristdemokraterna exakt samma belopp på cancervården som regeringen. Det kan vara värt att hålla i minnet nästa gång M och KD talar om sina satsningar.

För det andra: Socialdemokraterna är helt överens med Moderaterna om att rikta en del av de öronmärkta pengarna mot cancer till barncancerområdet. Det är obegripligt att företrädare för Moderaterna påstår något annat.

För det tredje: En av vårens mest glädjande nyheter var att överlevnaden för barn med cancer är högre än någonsin. Samhället har ansvar för att de ska få fortsatt stöd av sjukvården den dag patienterna fyller 18 år. Som en del av de uppdaterade insatserna mot cancer ska landets barncancercentrum under året se över samordningen mellan barn- och vuxenvård. Barncancercentrumen ska också särskilt arbeta med en bättre övergång till vuxenvården inom ramen för det nationella vårdprogrammet för långtidsuppföljning efter barncancer.

För det fjärde: Genom Januariavtalet, som Socialdemokraterna slöt med Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet, inför vi inom kort en nationell samordning av kompetensförsörjningen inom sjukvården. Att det finns tillräckligt med personal med god kompetens är en avgörande framtidsfråga. Inte minst inom cancerområdet.

Annons

Camilla Waltersson Grönvall, Ulrika Heindorff och Johan Hultberg har rätt i att nya framsteg ständigt sker i cancervården. Det gäller därför att återkommande uppdatera den nationella cancerstrategin. Men det behöver ske på ett sätt som inte riskerar att utvecklingen tappar fart. Jag är därför skeptisk till idén att det bästa för svensk cancervård vore en ny, stor skrivbordsprodukt. Däremot håller jag med om att ytterligare insatser behövs och det är precis därför Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet enligt Januariavtalet investerar i en bättre cancervård.

Lena Hallengren

Lena Hallengren (S) är socialminister.

Annons

Annons

Till toppen av sidan