Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här blir det jazz under stjärnorna – ny festival startar i Staffanstorp

Det började med en önskan att lyfta kulturens värde i Staffanstorp. Nu har två föreningar slagit sig ihop och startar festivalen Musik under stjärnorna, som de hoppas ska bli ett återkommande arrangemang.

”Hon har en underbar röst”, säger Gerty Lindén (höger) om jazzsångerskan Anna Pauline som uppträder på den nystartade jazzfestivalen, som kommer att äga rum i trädgården på Åstradsgården. Till vänster Gert Vensryd från Staffanstorps hembygdsförening.Bild: Astrid Adelgren
– Här kommer scenen att sättas upp, säger Gerty Lindén, som är kassör i Staffanstorps teaterförening.
Hon pekar ut mot gräsmattan bakom Åstradsgården, i närheten av Brågarps kyrka.
Förra året väcktes idén hos teaterföreningen, som anser att kultur behöver värderas högre av Staffanstorps kommun.
– Vi satt och spekulerade i hur vi kan få kommunen att inse att kulturen är viktig, säger Gerty Lindén.
För att bli starkare beslöt man sig för att försöka samarbeta med någon annan förening. Valet föll på Staffanstorps hembygdsförening, som nappade.
Så började de gemensamma planerna växa fram på en jazzfestival utomhus, med möjlighet att ta med egen picknick. Förebilden har varit festivalen Jazz under stjärnorna i Brantevik.
"Vi hoppas det ska bli fint väder och att folk strömmar till ”, säger Gert Vensryd, som tillsammans med Gerty Lindén och ett gäng andra eldsjälar arrangerar festivalen.Bild: Astrid Adelgren
Efter en hel del jobb är det premiär på fredag för festivalen, som föreningarna hoppas ska bli ett återkommande, årligt arrangemang.
Först kommer ett 20-tal ungdomar i SMS, Staffanstorps musikskolas storband att spela. Därefter uppträder jazzsångerskan Anne Pauline, tillsammans med pianisten Mattias Nilsson från Bjärred, samt basisten David Andersson och Roger Berg på trummor.
Nu håller föreningarna tummarna för fint väder och en riktig publikströmning.
– Vi hoppas att folk kommer och ställer upp för det kulturella i Staffanstorp, säger Gerty Lindén.
– Kultur är nyttigt för själen.
Festivalen börjar klockan 19.
Gå till toppen