Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Moderaten Heberlein stödde SD-motion om tiggeriförbud i Lund

Kommunfullmäktige har avslagit Sverigedemokraternas motion om att förbjuda tiggeri på vissa platser i Lund och kommunens andra tätorter. Men för första gången fick SD stöd för en tiggerimotion av en ledamot från ett annat parti – moderaten Ann Heberlein.

Bild: Staffan Löwstedt/TT Hussein El-Alawi
SD hade i en motion föreslagit att tiggeri ska förbjudas på Bangatan, Knut den Stores torg och Lilla Fiskaregatan i centrala Lund, liksom i Dalby centrum, vid Centrumhuset i Södra Sandby, kring Coop i Veberöd samt kring Coop i Genarp.
Det tre SD-ledamöterna Hans-Olof Andersson, Christoffer Brinkåker och Åsa Wittenfelt var inspirerade av domen som gett Vellinge kommun rätt att förbjuda tiggeri på vissa platser.
På torsdagskvällen hade SD-motionen nått kommunens högsta beslutande politiska organ, kommunfullmäktige.
– Utlänningar som befinner sig i Sverige utan möjlighet till egen försörjning bör och ska åka hem, sa Christoffer Brinkåker (SD), som menade att den som ger pengar till tiggare kan bidra till människohandel.
SD har flera gånger tidigare motionerat om att på olika sätt göra det svårare att tigga i Lund, men aldrig fått stöd av någon annan ledamot i fullmäktige. Inte heller denna gång såg det ut att bli så.
– Vi behöver inte fler förbud i det här landet, sa Fredrik Ljunghill (M).
– Vi kommer inte att neka eller göra det svårare för människor att fråga andra människor om hjälp, sa Sushma Uthappa-Schwerdt (L).
– Jag tror inte att fattigdomen försvinner genom förbud, sa Anna-Lena Hogerud (S).
Men allra sist i debatten gick Ann Heberlein (M) upp i talarstolen.
– I några moderatledda kommuner har det införts tiggeriförbud, bland annat i Vellinge och Staffanstorp. Jag ser att det har gett en god effekt. Därför väljer jag att yrka bifall, sa hon.
Vid omröstningen fick motionen stöd av de sex sverigedemokraterna samt Heberlein, men avslogs alltså av de övriga ledamöterna och därmed blir det även fortsättningsvis inget förbud mot tiggeri i Lund.
Läs också Ny motion från SD om att förbjuda tiggeri i Lunds kommun
Bild från omröstningen i Lunds kommunfullmäktige. De sex SD-ledamöterna sitter tillsammans och röstade "nej", vilket egentligen betyder ja till motionen om tiggeriförbud. Den sjunde ledamoten som ville införa förbudet är Ann Heberlein (M), som syns på raden ovanför de sex SD-ledmöterna.Bild: Alexander Kuprijanko
Gå till toppen