Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

USA ogillar G7-erbjudande till Amazonas

USA vill hjälpa Brasilien i kampen mot de omfattande bränderna i Amazonas – men bara om det innebär att man arbetar tillsammans med president Jair Bolsonaros regering. Bolsonaro har nu beslutat att förbjuda eldning i landet under två månader.

En brandman i en eldhärjad skog i Bolivia.Bild: Juan Karita/AP/TT
”Vi höll inte med om G7-initiativet som misslyckades med att inkludera överläggningar med Jair Bolsonaro”, skriver Garrett Marquis, talesperson för Vita husets säkerhetsrådgivare, på Twitter.
Bolsonaro har upprepade gånger hamnat i ordbråk med europeiska ledare, framför allt Frankrikes president Emmanuel Macron, om Brasiliens hantering av bränderna.
G7-ländernas ledare beslutade tidigare i veckan att skänka motsvarande 235 miljoner kronor till brandbekämpningen i Brasiliens Amazonas. Presidenten tackade initialt nej till erbjudandet, för att därefter säga att han accepterar gåvan om Macron ber om ursäkt för sina ”förolämpningar”. Till slut sade Bolsonaro att Brasilien godtar utländskt bistånd om landet själv får bestämma var pengarna går.
President Donald Trump har på Twitter hyllat Bolsonaro för hans ”mycket hårda arbete” med krisen i Amazonas. Den brasilianske presidenten har agerat efter pressen från omvärlden och har bland annat bjudit in flera andra sydamerikanska länder till ett möte om bränderna. Han har även beslutat att förbjuda eldning i hela landet under två månader.
På onsdagen hade hittills över 83 000 bränder startat i Amazonas i år, den högsta siffran sedan 2010. Även Bolivia har drabbats hårt, med hittills över 1,2 miljoner hektar skog och slätter slukade av eld. Miljöaktivister menar dock att siffran är betydligt högre än så.
FN:s generalsekreterare António Guterres vill anordna ett möte för de länder som är huvudaktörer i kampen för att tackla bränderna.
– Fram tills nu har vi inte gjort tillräckligt. Vi måste alla göra mer än vi gjort tidigare, säger han under en konferens i Japan på torsdagen.
Gå till toppen