Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Striden om brexit kan bli politiskt självmord

De olika brexitlägren skyr inte längre några medel. Drottningen hann knappt godkänna Boris Johnsons beslut att hålla parlamentet stängt innan det utmanades i flera domstolar. Men i slutändan kommer det ändå krävas en politisk lösning om brexitprocessen ska tas i hamn, tror en statsvetare.

Boris Johnson kan mycket väl få se sig avsatt av brexitmotståndare för att förhindra ett avtalslöst utträde, tror statvetaren Nichols Aylott. Arkivbild.Bild: Francois Mori/AP/TT
Belfast, London och Edinburgh – motståndarna mot ett avtalslöst brexit har vänt sig till domstolar i tre av unionens huvudstäder. Förhoppningen är att via den juridiska vägen sätta stopp för Boris Johnsons senaste drag att stänga ned parlamentet. Den första indikationen på om vägen är framkomlig kom i den skotska huvudstaden under fredagen.
Domaren Lord Doherty valde att inte hörsamma ett 70-tal skotska parlamentarikers krav på ett omedelbart stopp. Å andra sidan var anledningen till hans slutsats att saken behöver mer tid för att kunna prövas, vilket kommer att ske om en vecka. Då kommer även domstolar i London och Belfast att ta sig an liknande fall.
Rättsväsendet har spelat en roll i viktiga politiska skeenden i Storbritannien tidigare, till och med under brexitprocessen. Men det är knappast troligt att motståndarna till en förlängning av parlamentets ledighet skulle nå någon framgång i domstolarna, tror statsvetaren Nicholas Aylott.
– Storbritannien har en okodifierad lag med mer eller mindre formella element. Jag skulle bli förvånad om en domstol skulle förklara vad den får och inte får göra i den här situationen.
Oavsett utgången av de juridiska försöken är de ett tecken på hur allvarlig brexitkrisen är, menar han.
– Parterna försöker nu använda sig av alla medel som finns, till och med rättsväsendet. Samtidigt är den här juridiska processen inte central i brittiska medier och de kommer inte vara avgörande.
Efter att brittiska politiker har slitit sitt hår och stångat sig blodiga utan att hitta en lösning på brexit är det lätt att ställa sig frågan vad eller vem som ska till för att besegla landets utträdesöde. Boris Johnsons suspendering av parlamentet ses som ett försök att forma spelplanen till de hårdföra brexitörernas fördel. För hans motståndare finns två alternativ för att ta tillbaka initiativet, enligt Nicholas Aylott.
Antingen kan man lagstiftningsvägen tvinga regeringen att begära ytterligare tid att slutföra brexit. Då skulle det finnas utrymme att få till ett mer ordnat utträde. Eller så finns det så kallade atombombsalternativet som i stället för att bara flytta pjäserna kastar om hela spelplanen.
En majoritet i underhuset kan kräva regeringens avgång och ersätta Boris Johnson. Det här skulle innebära ett politiskt självmord för många konservativa ledamöter som då tvingas sänka sin egen ledare.
– Det är drastiskt och det skulle vara ett stort steg för dem att ta. Men jag tror ändå att det här är det alternativ som har bäst chans att lyckas, säger Nicholas Aylott.
Gå till toppen