Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Elever värmer upp inför helgens fågelfest

Falsterbo Bird Show firar 10 år. Innan helgens firande hunnit börja har över 1000 nyfikna skolelever fått chansen att lära sig mer om fåglar, håva i havet och undersöka djurspår på Falsterbo Strandbad.

Göran Dahl och Kirsten Dahl håller i fågelbingot. De engagerar sig vanligtvis i naturskyddsföreningen i Svedala. Deras egna fågelfavoriter hittar de i sin egen trädgård, välsjungande och sociala koltrastar och rödhakar.Bild: Maja Landin
Klass 5 från Ängdala Skolor i Höllviken har idag en lite annorlunda skoldag. Tillsammans cyklade 80 femteklassare från Höllviken till Falsterbo strandbad, en mils cykeltur. Målet? Att leka och lära om djur och natur på de naturpedagogiska dagarna, som är startskottet för helgens fågelfest. Väl på plats delas årskursen upp i tre grupper, grupp B, får börja med fågelbingo.
Lynn Adméus och Astrid Donat Ek hjälps åt med bingon.Bild: Maja Landin
– Det går långsamt framåt, vi behöver en blåmes, säger Lynn Adméus.
Lynn Adméus och Astrid Donat Ek är överens om vilken den bästa sortens fåglar är.
– De färgglada, till exempel blåmes och gulsparv, säger Astrid Donat Ek.
Jacob Åkesson får till slut ropa ”bingo”.Bild: Maja Landin
Jacob Åkesson är en av eleverna som deltar och han är specifikt ute efter en fågelart. Ormvråk.
– Jag har varit nära jättelänge, men så fort den kommer får jag bingo.
När bingon är slut visar det sig att den önskade fågelarten ropades ut sist.
– Jag kommer aldrig glömma ormvråken, säger han.
Innan det är dags för nästa aktivitet slår sig gruppen ner i sanden och äter sin medhavda lunchmatsäck. Caroline-Emilie Vesterholm hjälper kompisen Ida Wie Forsell att få tag i den kokta korven i termosen, som efter många om och men senare kan ätas. Gruppens ansvarige lärare, Helena Kondrup, påminner om att plasten inte hör hemma i naturen och därefter lämnar barnen platsen helt skräpfri.Bild: Maja Landin
25 volontärer hjälps åt att hålla i de olika aktiviteterna under de naturpedagogiska dagarna. Här lyssnar femteklassare intresserat till instruktionerna.Bild: Maja Landin
Några speciella förberedelser har klassen inte gjort i förväg. Helena Kondrups erfarenhet är att minnen och intryck från dagen går att använda i undervisningen senare.
– Det är så viktigt att få komma ut såhär och se naturen på riktigt, vi hoppas att fånga upp ett intresse för naturen hos eleverna, säger läraren.
Material till aktiviteten: håvning i havet.Bild: Maja Landin
Under dagen får de olika barngrupperna prova på olika aktiviteter. Bland annat får de leta småkryp, lära sig om ringmärkning och gör experiment om luft och hur det går till när fåglar flyger. På en av stationerna får de håva i havet och leta efter mycket små djur.
Melker Lovén och Ulrika Tollgren spanar in fångsten.Bild: Maja Landin
Volontären Ulrika Tollgren försöker tillsammans med Melker Lovén lista ut vad han hittat.
– Det är nog tångräka och märlor, säger Melker Lovén.
– Märlor är ett slags kräftdjur som har en viktig del i ekosystemet, fyller Ulrika Tollgren i.
Caroline-Emilie Vesterholm kikar efter liv under ytan och Ida Wie Forsell håvar i havet . ”Jag undrade just vad vi skulle ha med oss gummistövlar till”, säger Liv Lauridsen som hjälper till.Bild: Maja Landin
Nils-Arvid Andersson, Naturrumsföreståndare Falsterbo strandbad.Bild: Maja Landin
Nils-Arvid Andersson, som är Naturrumsföreståndare för Falsterbo strandbad, tittar förbi och kollar in vad eleverna har hittat.
– Det här ligger i tiden, vi vill få alla att tänka till kring hur vi använder naturen och vårt jordklot. Det man inte känner till bryr man sig inte om, därför är det här jätteviktigt, säger han.
Anette Barr, bild från tidigare år.Bild: Lars Brundin
De tre naturpedagogiska dagarna hade i år 1100 anmälda barn och arrangörerna har behövt tacka nej till ytterligare 1000. Initiativet kommer ursprungligen från Anette Barr, men är nu ett samarbete mellan Birdlife Sverige, Vellinge kommun och Skånes ornitologiska förening.
– Det har flutit på fantastiskt, lärarna kommer tillbaka år efter år med nya barngrupper och det är fantastiskt roligt, säger Anette Barr.
Fakta

Falsterbo Bird Show

Det allmänna programmet pågår på Falsterbo strandbad mellan fredagen den 30 augusti klockan 12 och söndagen den 1 september klockan 16.

Föreläsningar, utställare och vandringar som ska ge fördjupade kunskaper om fåglar, fjärilar, växter och spindlar är några utav de sakerna som står på helgens program. Även Östersjön står i fokus.

Martin Emtenäs, som bland annat medverkat i tv-programmet ”Mitt i naturen” kommer finnas på plats och hålla föredrag och leda panelsamtal om naturfrågor.

Även under helgen finns det aktiviteter anpassade för barn.

Gå till toppen