Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mejeriets lördagsjazz flyttas till onsdagar

Det blir en del förändringar för den levande jazzen på Mejeriet i höst.
Jazzklubben Underground ligger kvar på onsdagarna. Men dit flyttar nu också musikföreningen Plektrum sina konserter.

Kevin Hays och Lionel Loueke kommer till Mejeriet den 25 september.Bild: Jordan Kleinman
Sedan 1990 har Plektrums adelsmärke varit jazzen på lördagsbruncherna.
– Den här förändringen kommer från både Mejeriet och oss, säger Pål Eriksson i Plektrum.
– Lördagsbruncherna har fungerat väldigt bra i många år, men nu är det läge att prova något nytt.
Så framöver ska Plektrum och Underground turas om på onsdagskvällarna.
Underground, som drivs av pianisten Mathias Landaeus, bygger sina konserter kring en hustrio, bjuder in gästartister och skapar ett slags jazzlaboratorier. Plektrum tar hit artister på turné.
– Vissa band kan vara lättare att boka in på onsdagskvällar. I höst presenterar vi tre amerikanska akter och en svensk. Vi försöker hitta sånt som sticker ut lite, artister som inte spelar i Malmö–Lund för övrigt, berättar Pål Eriksson.
Han hoppas nå en yngre konsertpublik nu och att lördagsstammisarna samtidigt följer med till onsdagarna.
– Publiken på lördagarna har hållit sig ungefär lika stor under de senaste åren. Men åren fram till 20-årsjubileet 2010 var fantastiska, folk gick och lördagshandlade och kom sedan ned till oss, nästan oavsett vad som stod på scenen. Sedan dess har människor börjat kolla upp artisterna mer på förhand och färre handlar i centrum på lördagarna.
Enligt Marcus Lampe, producent på Mejeriet, görs förändringen för att stärka jazzen på Mejeriet.
– Plektrum och Underground är olika som arrangörer och lockar lite olika slags publik. Genom att samla jazzen på onsdagar vill vi göra det lättare för alla att hitta till all jazz på Mejeriet, säger han.
Marcus Lampe påpekar också att det nu blir lättare för andra arrangörer av jazz att komma in på Mejeriet på lördagarna, kanske med andra typer av arrangemang, till exempel jazzdans.
Vad ska då hända på lördagseftermiddagarna i höst?
– Det får du se. Bruncherna kommer tillbaka, men med en lite annan slags musik och annat fokus.
Plektrum satsar i höst på de internationella storheterna Lionel Loueke, gitarr, och Kevin Hays, piano, den 25 september. Den 23 oktober kommer den uppmärksammade trumpetaren och producenten Theo Croker och den 20 november den amerikanska basisten och sångerskan Katie Thiroux med trio.
Pianisten Jan Lundgren tar med sig musikervänner för att fira tidig musikjul på Mejeriet den 18 december.
Birgitte Soojin, norsk sångerska bosatt i Köpenhamn, sjunger på Mejeriet den 11 september.Bild: Joachim Ladefoged
Underground öppnar den 11 september med Landaeus trio plus solisterna Tomas Franck, tenorsax, och den dansk-norska sångerskan Birgitte Soojin. Den 9 oktober tar trion emot tenorveteranen Gilbert Holmström och sångerskan Ellekari Sander och den 6 november kommer saxofonisten Amanda Sedgwick och Nevergreens, vilket är lika med Svante Lodén och Erik Hjärpe.
Trumpetaren Susana Santos Silva och saxofonisten Lisen Rylander Löve drar in på scenen den 4 december.
Gå till toppen