Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Wallin åtalas för grovt förtal

Kolumnisten och debattören Cissi Wallin åtalas för att grovt ha förtalat journalisten Fredrik Virtanen. Bakgrunden är att Virtanen pekades ut som våldtäktsman i sociala medier under hösten 2017.

Cissi Wallin. ArkivbildBild: Fredrik Sandberg/TT
– Jag har väckt åtal för grovt förtal för det är så pass allvarlig brottslighet som påstås. Det har fått så en stor spridning och orsakat så stor skada för målsägande att jag ansett att det är påkallat att åtala, säger kammaråklagare Daniel Suneson till TT.
Den som döms för grovt förtal kan få böter eller fängelse i upp till två år. Suneson vill dock inte säga något om vilken påföljd han kommer att yrka på.
– Det kan hända mycket under resans gång som påverkar det, så jag passar på den frågan idag.
Under flera år skrev Cissi Wallin på Instagram om att hon blivit våldtagen av en ”mäktig medieman”. I samband med metoo hösten 2017 namngav hon Fredrik Virtanen. Våldtäktsfallet, som ska ha ägt rum 2006, har utretts av polisen och lagts ned. Virtanen har hela tiden nekat till anklagelserna och under 2018 anmälde han Wallin för förtal.
Daniel Suneson konstaterar att den stora spridningen har orsakat målsäganden skada. Exakt hur vill han överlåta åt målsägande själv att berätta om.
– Men det är något jag tagit med i bedömning.
Det avgörande i förtalsmål är inte om uppgiften som sprids är sann eller inte, utom om det har varit försvarligt att sprida den, säger Suneson.
– Man måste titta på om man haft en skyldighet eller haft fog för att lämna uppgiften. Jag påstår att det inte har varit det i det här fallet. Det kommer bli en rättslig argumentation i tingsrätten, ser jag framför mig. Försvaret anser att det funnits en befogad anledning att lämna uppgifterna, jag anser inte det, säger Suneson.
”Känns skönt. Det är början på slutet för den här mardrömmen”, skrev Fredrik Virtanen på Twitter i går. Då hade Wallin och hennes juridiska ombud redan fått beskedet om åtal, även om den formella stämningsansökan kom först i dag.
Gå till toppen