Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bjärred kan bli kommunens största ort i framtiden

Norra delen av Lomma kommun står just nu inför de största byggprojekten sedan 1970-talet – och väntas växa rejält. Nu tar kommunen därför ett helhetsgrepp kring området.

Under många år är det framför allt den södra kommundelen som har expanderat.
Men nu är det norra kommundelens tur: utvecklingen av Bjärreds centrum, Framtidens Bjärred, förändringar av området kring medborgarhuset är några av de projekt som är i gång. Samtidigt får Flädie en tågstation om några år.
Allt detta gör att Bjärred med omnejd väntas växa rejält i framtiden. Samtidigt har Lomma tätort inte så stora möjligheter att växa mer – något som bland annat beror på det geografiska läget, med motorvägen och Alnarpsområdet som kommunen skriver ”begränsar ortens utbredning", samt att oexploaterade delar av Lomma tätort ligger lågt i förhållande till havet.
På lång sikt skulle det därför istället kunna bli Bjärred – åtminstone tillsammans med Flädie – som blir kommunens största ort.
Detta gör att kommunen nu ska ta ett helhetsgrepp kring de norra delarnas utveckling. Förstudien ska sedan ska ligga till grund för framtida beslut.
– Det handlar om att sy ihop de olika projekten och skapa en helhet, säger Robert Wenglén (M) , kommunstyrelsens ordförande.
Här är några av de sakerna man ska titta på:
• Var det framtida resecentrumet ska ligga.
• Hur mycket de olika orterna ska växa och i vilken riktning.
– Precis som alltid när orter växer så handlar det om att titta på hur man kan bevara det som är attraktivt på orten när den utvecklas, säger Linnea Qvarnström på kommunens samhällsbyggnadsförvaltning.
– Och när orter växer väldigt snabbt, så gäller det ju att hinna med den kommunala servicen.
• Hur handeln ska utvecklas.
– Det gäller att fundera på, hur mycket ska vi centrera handeln och hur mycket ska vi sprida ut den, säger kommunstyrelsens ordförande.
– Handelsforskare brukar peka på betydelsen av att inte ha för långt mellan butikerna, utan att ha det lite samlat.
I vinter är tanken att förstudien ska vara klar.
– Det är en spännande resa vi har framför oss i Bjärred, säger Linnea Qvarnström.
Gå till toppen