Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Säkerheten för vägarbetare ska öka

Incidenter i samband med vägarbeten har ökat. En stor del av vägarbetarna känner oro på grund av bristande säkerhet. Regeringen ger nu Transportstyrelsen i uppdrag att öka säkerheten.

Oron bland vägarbetare har ökat kraftigt till följd av bristande säkerhet. Arkivbild.Bild: Hasse Holmberg / TT
– Vi får rapporter om en ökad osäkerhet vid vägarbeten. Det är inte acceptabelt. Jag vill se skarpa förslag för ökad säkerhet, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) till TT.
Säkerheten för vägarbetare behöver öka. Därför har regeringen gett Transportstyrelsen i uppdrag att utreda åtgärder för att öka säkerheten för personal som arbetar vid vägarbeten.
– Det här är människor som arbetar för vår säkerhet. De ska inte behöva riskera livet. Jag kan tänka mig skyddsbilar, hastighetsbegränsningar och höjda böter, säger Eneroth.
Resultatet av uppdraget ska redovisas senast den 8 augusti 2020.
Samtidigt ökar andelen som känner oro för att arbeta vid vägen. I fackförbundet Sekos nya rapport uppger 91 procent av att de känner oro för att arbeta på vägen på grund av bristande säkerhet. För tio år sedan var den siffran 47 procent.
2009 uppgav 31 procent av vägarbetarna att de varit med om någon incident på sin arbetsplats under det senaste året. I år har denna siffra stigit till 59 procent.
Gå till toppen