Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Spelandet är ett universalspråk”

En av sommarens sista soliga dagar valde hundratals skåningar att trängas i en kvav och mörk klubblokal i Malmö. För sjätte året i rad slog Retrospelsfestivalen upp sina dörrar.
– En femåring kan plocka upp en gameboy och lära sig spela blixtsnabbt. Spelandet är ett universalspråk, säger arrangören Linnea Hummel.

Åttaågriga Daniel Helgesson fick träffa Super Mario medan mormor Monica Helgesson förevigade mötet.Bild: Lars Brundin
En storvuxen Super Mario vandrade runt i de kvava lokalerna på Inkonst och vinkade till besökarna. Åttaårige Daniel Helgesson fick posera medan mormor Monica Helgesson tog ett foto.
– Super Mario är min största idol, säger Daniel som även han bar en Mario-dräkt.
En stund senare bad en man i 30-årsåldern den legendariska Nintendokaraktären om en ”fistbump”.
I år hade arrangörerna av Retrospelsfestivalen valt att lägga extra fokus på det välkända japanska spelbolaget. Anledningen är den där populära konsolen som - på gott och ont - kan tas med överallt.
– Gameboy släpptes 1989 och firar 30 år, säger Linnea Hummel som varit med i arrangörsgruppen i tre år.
Trekvart efter att dörrarna öppnade var lokalen fylld till brädden med besökare. Insläppet fick stoppas och kön med ivriga besökare ringlade sig snart lång mot trottoaren på Bergsgatan. I de varma och syrefattiga lokalerna trängdes gamla, mestadels män, och unga. Någon var på jakt efter ett favoritspel från barndomen, en annan efter en sällsynt nyutgåva. Det gick också att köpa hela spelkonsoler med tiotals år på nacken.
Emma Samuelsson plockar fram ett spel som hon lagt vantarna på under Retrospelsfestivalen i Malmö på lördagen.Bild: Lars Brundin
Emma Samuelsson var på jakt efter ett specifikt spel. I våras återlanserades Phoenix Wright för Playstation 4, den konsol hon gillar att spela.
– Men det släpptes bara fysiskt i Japan. Här är kanske någon som säljer vidare, säger hon och berättar att hon ”släpat hit sambon” som hjälper henne att leta bland de många försäljarna som samlats i källaren.
Hon började spela tv-spel som femåring och gick sedan vidare till att spela PC. Förr kunde hon lägga 10 till 15 timmar i veckan på spelande. Nu är hon 26 och har ett barn på väg.
– Jag både jobbar och pluggar, så den tiden finns inte, säger hon.
I källaren på Inkonst hade försäljare ställt upp sina bord. Utbudet var allt från retrokonsoler, sällsynta spel för flera tusen kronor och spel till mer humana priser.Bild: Lars Brundin
Förutom försäljning fanns också uppträdande av tonårige tv-spels-musikern Chip Otter, samt spelturneringar och mästerskap i Nintendokunskap. Arrangören Linnea Hummel var glad, men inte förvånad över det stora intresset för festivalen.
– Hit kommer man om man vill testa arkadspel och konsoler från 70, 80, och 90-talet. Jag tror det är att man vill ”back to basic”, spel behöver inte vara avancerade för att vara roliga att spela, säger hon.
Många besökarna spelade tv-spelen i sin barndom och vill visa upp världen för sina egna barn. Det som är bra med retrospel är just att alla kan spela, menar Linnea Hummel.
– En femåring kan plocka upp en gameboy och lära sig spela blixtsnabbt. Spelandet är ett universalspråk.
För drygt tio år sedan började David Nilsson göra pärltavlor av kända motiv från TV-spel och populärkultur. Han gör även porträtt i pärlor. Till höger Nintendokaraktären Yoshi.Bild: Lars Brundin
– Det är som terapi, säger David Nilsson.
Hans försäljningsbord på mässan dignade av pärlplattor föreställande olika karaktärer från tv-spelsvärlden. För drygt tio år sedan, när han jobbade i en leksaksbutik, väcktes hans intresse för ”pärlandet”. Sedan dess har han rensat huvudet från oro och ångest med hjälp av sin pilliga hobby.
– Jag blev inspirerad av en kollega och köpte hem pärlor från jobbet, det var 2007. Ett år senare slutade jag dricka. Så fort jag mådde dåligt så pärlade jag. Det finns få saker jag har tålamod för, mer än detta, säger han.
Han har fortsatt med tv-spelandet, men...
– Så fort jag spelar blir jag sugen på att pärla, säger David Nilsson.
Extra fokus på spelkonsolen gameboy som fyller 30 i år.Bild: Lars Brundin
Fakta

Retrospelsmässa

Arrangeras för sjätte året i rad i kulturföreningen Inkonst lokaler på Bergsgatan i Malmö.

Avslutas på lördagen klockan 17.00 med final i tävlingar och turneringar i tv-spel och dataspel.

Gå till toppen