Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Allvarliga brister när ung kvinna tog sitt liv

En 20-årig patient på slutenvården i Lund tog 2016 sitt liv. Nu har Ivo granskat fallet och pekar på flera allvarliga brister i dokumentationen hos Region Skåne, det rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Bild: Vilhelm Stokstad/TT
Det var i 2016 som en 20-årig kvinnlig patient på den psykiatriska slutenvården i Lund begick självmord. Efter en granskning av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har man kommit fram till att dokumentationen i patientjournalen har allvarliga brister och att närståendes oro inte togs på allvar.
Just dokumentationen inom slutenvården är särskild viktig då kvinnan hade förhöjd självmordsrisk och vårdades i enlighet med lagen om psykiatrisk tvångsvård.
I Ivo:s beslut går att läsa: ”Väsentliga uppgifter saknas i samband med överflytten till den psykiatriska intensivvårdsavdelningen och under det första av de två dygn som patienten vårdades där i början av 2016”. Utöver det saknas dokumentation om bedömningen av kvinnans hälsotillstånd inför ett ställningstagande om tillsynsgrad.
Ivo bedömer att patientjournalen inte uppfyller de krav som behövs för en säker vård.
Gå till toppen