Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Grönt tak, öppna ytor och nya lektionssalar på Herrestorpsskolan

I över tre år har det renoverats, byggts om och byggts till – och nu är det dags för de nya delarna av Herrestorpsskolan att invigas. Rektor Carin Davidsson är nöjd, men det finns lite att jobba på:
– Det är ett fantastisk ljusinsläpp från alla stora fönster, men nu när det varit så varmt så hade ett solskydd varit bra.

Herrestorpsskolans idrottshall är det sista som färdigställs i den omfattande ombyggnationen av skolan.Bild: Emil Langvad
Tillbyggnad, renovering och nybygge är de tre etapper som det omfattande projektet på Herrestorpsskolan bestått av. Den ursprungliga skolbyggnaden har byggts om och planlösningen har ändrats för att skapa bättre ljusinsläpp för eleverna.
Även en del av skolgården har fått ett lyft i form av utomhusgym, lekplatser och fler sittplatser. Nu är skolan snart färdigställd, det som finns kvar att göra är att packa upp redskap och göra klart i skolans nybyggda idrottshall.
Idrottshallen går att dela upp i två, är fullt utrustad och har fyra omklädningsrum. Dessutom en rehab-del och en teorisal med ett litet kök som föreningar som hyr in sig kan använda till kioskverksamhet.Bild: Emil Langvad
Idrottshallen har ett grönt tak som ska ta hand om fukt, spara på energi och dämpa buller. Två klasser kan ha idrott samtidigt i salen, som kan delas av med en tjock vikvägg, även lokala föreningar kan hyra in sig. Själva invigningen av skolan för elever och lärare kommer att ske i idrottshallen.
De nya duscharna saknar draperier.Bild: Emil Langvad
Överlag är rektorn Carin Davidsson väldigt nöjd med hur idrottshallen blivit, men det finns några bitar kvar som ska falla på plats.
De fyra omklädningsrummen har tre duschar vardera, men alla saknar möjlighet att dra för eller stänga om sig.
– Det borde vara prio när man gör nya omklädningsrum. Nu har vi en kvinnlig och en manlig idrottslärare just för att det kan vara känsligt med duschsituationen, men självklart borde det finnas möjlighet att duscha i fred, antingen på toaletten eller med draperier, säger Carin Davidsson.
Carin Davidsson, rektor på Herrestorpsskolan.Bild: Emil Langvad
Nu har skolan en kapacitet på 550 elever, tidigare var den 270. Rektorns förhoppning är att i sinom tid uppnå maxantalet, men till nästa höst är målsättningen 450 elever.
– Enligt prognosen kommer det successivt att komma in fler och fler barn genom de yngre årskurserna, säger rektorn.
Delar av ny- och ombyggnationerna har varit i drift i två år och enligt Carin Davidsson finns det några saker som man behöver tänka över ett varv till. Ett exempel är att vissa skåpsektioner är placerade mitt i korridoren, för att dela av och skapa sittytor.
– Jag kan tycka att det är konstigt att man valt en lösning där korridorerna inte är helt öppna, det är inte optimalt för att förebygga exempelvis mobbning. Det är något vi får se över, säger hon.
De har varit två varma veckor efter skolstarten och även ventilationen har gett vika.
– Det är ett fantastisk ljusinsläpp från alla stora fönster, men nu när det varit så varmt så hade ett solskydd varit bra för arbetsmiljön här, säger Carin Davidsson.
Skolans nya studiehall och aula.Bild: Emil Langvad
Den gamla idrottshallen har byggts om till studiehall och aula. Tanken är att man ska kunna sitta här mellan lektioner eller efter skolan och studera.
– Det har blivit en bra mötesplats som ligger mitt i skolan, det finns många möjligheter, säger Carin Davidsson.
De äldre barnens klassrum är försedda med höj- och sänkbara bänkar.Bild: Emil Langvad
Under tiden som renoveringen pågått har de olika åldersgrupperna turats om att ha lektioner i baracker, nu är alla tillbaka i skolbyggnaden där klassrummen är uppdelade efter låg, mellan- och högstadiet.
I de äldre barnens klassrum finns det nu höj- och sänkbara bänkar. De är ljudlösa och ger en bra möjlighet för barnen med lite spring i benen, berättar rektorn.
Flera nya labbsalar har byggts.Bild: Emil Langvad
Slöjdsalarna är också renoverade och finns i huvudbyggnaden.Bild: Emil Langvad
Labb, slöjd- och hemkunskapssalar har alla ny utrustning och är nyrenoverade. Det sistnämnda ligger i anslutning till det nybyggda skolköket och matsalen.
Patrik Larsson, kökschef på Herrestorpsskolan.Bild: Emil Langvad
Patrik Larsson, som är ganska ny som kökschef på Herrestorpsskolan hann inte jobba i det tidigare köket. Just idag lagar han och hans medarbetare köttfärslimpa med gräddsås.
– Det är bra att arbeta i nytt kök men man måste hitta ett flöde som funkar för oss och för eleverna, säger Patrik Larsson.
– Men verksamheten rullar. Det är ett nybyggt och fräscht kök som är anpassat efter barnen med höj- och sänkbara vattenbad som kan anpassas efter vilken årskurs som tar mat.
Det finns en del kvar att systematisera och förbättra, men på det stora hela är ombyggnationen klar.Bild: Emil Langvad
Den omfattande renoveringen och tillbyggnaden av Herrestorpsskolan började projekteras i slutet av 2014 och byggstart var i januari 2016. Enligt kommunens avtal med NCC, som utfört byggnationerna har bygget hållit tidsplanen. Alla tre etapper har tillsammans överskridit budget med 5,7 miljoner kronor och den totala slutsumman landar på 179,5 miljoner.
– Det är aldrig bra att gå över budget, men det här är en mindre avvikelse, säger Peter Hertzberg, fastighetschef vid BR-fastigheter och vd för Vellinge kommunlokal AB.
Gå till toppen