Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rosenberg såg bara himlen när han bröt strafförbannelsen

Den här gången stjälpte inte liten tuva stort lass. Men det var nära. Markus Rosenberg halkade bort MFF:s strafförbannelse.
– Jag drog upp en jättetuva, sen såg jag bara himlen. Tappade det helt och såg inte bollen gå in, sa MFF-kaptenen efter 3–0-målet som kom på sjunde strafförsöket i allsvenskan den här säsongen.

Först när lagkamraterna kom fram förstod Markus Rosenberg att han brutit strafförbannelsen.Bild: SUVAD MRKONJIC
Markus Rosenberg har väl sällan varit så glad över att bli överfallen av målglada lagkamrater.
– När alla kom framspringande blev jag glad, då förstod jag. Jag fick se den nu i efterhand. Och ja, det var åt det hållet jag siktade.
Den brutna strafförbannelsen var samtalsämnet långt mer än 5–0-segern mot Kalmar. Sex missade straffar har satt sig i huvudet på spelare, ledare och supportrar. Att straffen kom vid läge 2–0 och kompakt övertag underlättade möjligen.
– Jo, men det var lite mer spänt än i vanliga fall. Man vill alltid sätta en straff, men man vet vad det betyder i det här läget. Det kan komma straffar vid viktigare tillfällen och då är det skönt att man satt den innan. För innerst inne vet man ju att man inte är en sämre skytt bara för att man missat två.
Det fanns faktiskt ett spel bakom det här.
– I torsdags i Israel var Romain Gall förste straffskytt och ”AC” (Anders Christiansen) andre. För då var inte Rosenberg på planen. I går tränade vi på straffar och Rosenberg satte fyra av fyra, sa tränaren Uwe Rösler. Det var skönt att vi fick bort den apan från vår rygg.
Men att Markus Rosenberg var skytt, fick han veta först i omklädningsrummet.
– Allt som rör fasta står skrivet på tavlan. Och där stod mitt namn om det blev straff. Vi har slagit fler den senaste tiden och jag har satt allt, fått en bättre känsla.
Samtidigt erkänner han att straffmissen mot Djurgården satte djupare personliga spår.
– Jag har tänkt mycket på hur jag hanterade det. Har varit i situationen många gånger och kunnat hålla mig lugn. Det gjorde jag inte nu, jag tappade fokus resten av matchen. Jag hade fem chanser mot Djurgården och borde gjort minst tre mål – och då hade vi vunnit.
Men en otroligt solklar seger mot Kalmar med 5–0 och total dominans, som inte bara berodde på den tidiga Kalmarutvisningen, samtidigt som AIK besegrade Djugården, förändrades maktbalansen i allsvenskan igen inför uppehållet. MFF är nu bara tre poäng efter Djurgården, med bättre målskillnad tack vare 5–0, och hack i häl på AIK.
– Det är roligt med en tät allsvenska. Det kommer att vara kamp hela vägen in på mållinjen. Vi får se hur Djurgården hanterar pressen nu, vi har varit där många gånger, menade Markus Rosenberg.
– Vi var under press i dag, erkände Uwe Rösler. Den sista veckan har varit utmanande och alla har varit väldigt glada för avancemanget i Europa. Men allsvenskan är lika viktig och nu är vi tillbaka i racet. Vi hade mycket energi från början och nu blir det bra med en period av vila och återhämtning.
– Just nu är det bra med ett break. Det har varit åtta veckor med dubbla matcher. Sen hoppas jag att vi gör som många andra år, tar energin från Europa med in i allsvenskan. Det ska bli en otroligt rolig höst, avslutade Markus Rosenberg.
Gå till toppen